Belföld

Az „európai Magyarországért” tüntetett az ellenzék Budapesten

Közös tüntetést tartott vasárnap délután a szocialista párt, a DK és a Párbeszéd. Az eseményt a Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán hirdették meg, a pártok előzetesen úgy fogalmaztak:

Az európai Magyarországért a Sargentini-jelentést megszavazó összes ellenzéki párt hirdetett tüntetést. Meg fogjuk mutatni, hogy Magyarország sokkal több Orbán Viktornál és hogy nem lehet semmibe venni európai értékeinket, jogainkat, szabadságunkat.

A tüntetésen beszédet mondott az MSZP, a DK és a Párbeszéd elnöke is, de vártak más pártokat és civil szervezeteket is, és mindenkit, aki elutasítja az Orbán rezsim rombolását.

Európa mellénk állt, de most rajtunk a sor! Az Európai Parlamentben Orbán és a Fidesz vesztett, Magyarország győzött. Álljunk ki Európáért, az európai Magyarországért! Európa már megtette a magáét, most mi jövünk!

– írták felhívásukban.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A tüntetésen magyar és uniós zászlókkal is gyülekeztek az emberek, de volt, aki „Köszönjük Sargentini!” felirattal érkezett.

A pártvezetők közül Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke beszélt elsőként, aki azzal kezdte, hogy ő egy halk szavú ember, ám ezen változtatni fog – a hangosítási problémák miatt ez külön jól jött –, mert nagyon mérges. Szerinte be kellene fejezni Magyarországon a hazaárulózást. Így üzent Orbánnak:

Jobban szeretjük a hazánkat annál, minthogy félnénk attól, hogy lehazaárulozzon minket

– mondta.

Kiemelte, büszke rá, hogy az MSZP, a DK, és a Párbeszéd képviselői megszavazták a Sargeniti-jelentést. Arról is beszélt, hogy örül neki, hogy az Európai Unió lépett, és azokat a jogtiprásokat észrevette, amiket a jelentés tartalmaz, ám szerinte az EU kissé elkésett.

Majd arra utalt, hogy a német vagy más külföldi multinacionális cégek számára azért nem rossz hely az Orbán-féle Magyarország.

Ezután kiemelte: most az a dolgunk, hogy Magyarország szétverése után megakadályozzuk, hogy Orbán Európát is szétverje.

Vissza kell venni a hazánkat, és nem engedhetjük, hogy Orbán Viktor a jövő évi uniós választáson többségbe kerüljön

– hangsúlyozta.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Utána Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke következett, aki beszéde elején megismételte, hogy szerinte diktatúra van Magyarországon. Arról is beszélt, hogy nem elég a parlament, az ellenzéki képviselők magukban nem fogják tudni leváltani ezt a rendszert.

A diktatúrákat nem a parlamentből szokták megdönteni

– mondta Gyurcsány, majd más országok példáit hozta: kormányok akkor buktak meg, amikor az emberek kimentek az utcára.

A népnek nemcsak joga, hanem kötelezettsége, hogy a sorsát a kezébe vegye és megfutamítsa ezt a rendszert.

A DK elnöke kiemelte, nagy veszélye az efféle tüntetéseknek, hogy miután az emberek kiadják dühüket, hazamennek, és nem történik semmi. Ezt nem szeretné. Érdekes mondat volt ez Gyurcsánytól, aki miniszterelnökként is azt mondta:

Lehet tüntetni a parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek.

Ennek ellenére Gyurcsány keddre újabb tüntetést hirdetett a Parlament elé, és hozzátette: nem mennek haza este sem.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A mikrofon mögé lépő Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kijelentette, hogy a miniszterelnök szégyent hozott a magyarokra, a Sargentini-jelentés pedig rólunk, a mindennapjainkról szól, mert a jogállam leépítése a fideszes elit gazdagodását szolgálta.

A Fideszes uraknak gyorsabban bírálják el az ügyeiket, mi pedig éveken át várhatunk. Külön bíróságot hoznak létre, ahol majd a saját ügyeiket el tudják rendezni. (…) Tízmilliós hacukákban járnak marhapörköltezni a fideszes urak, a magyar vállalkozók pedig nem jutnak megrendeléshez. (…) Az iskolákban alattvalókat akarnak nevelni, nem pedig kritikus, gondolkodó magyar állampolgárokat. Milliárdokat, tízmilliárdokat raknak zsebre miniszterek, fideszes urak barátai, és közben a szemünkbe hazudnak ebből a pénzből

– mondta, majd hozzátette:

Mi hónapokat, éveket várunk, és rettegünk attól, hogy elkapunk valamit a kórházban, és hogy élve jövünk-e ki onnan.

Orbánról kijelentette: nem Európa erős embere, hanem egy megbélyegzett populista.

Utolsóként Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője lépett a színpadra, aki arra kérte Orbán Viktort:

a haza érdekében fordítson politikáján, mert „hogy megverjük, az biztos, csak kérdés, hogy mikor”.

Az esemény ezzel véget ért – épp egyszerre a Fidesz MTI-hez eljuttatott közleményének megjelenésével. A rövid reakció így szól:

Az ellenzéki politikusok még most sem tudják elfogadni a magyar emberek döntését. Brüsszelt és a bevándorláspárti politikusokat támogatták Strasbourgban, és őket képviselik idehaza is.

 

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A téren lévő tömeg az ATV élő videós tudósítása szerint közben lassan oszlani kezdett, néhány százan a Kossuth tér felé indultak, ahová a rendőrök nem engedték be a mozgó színpadukat, a demonstrálók viszont bemehettek.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik