Belföld

A Fidesz nem támogatta a szexuális zaklatás elleni uniós javaslatot

Ujhelyi István szerint magára ismert a kormánypárt a jelentésből.

A Fidesz EP-képviselői nem támogatták Strasbourgban a munkahelyen, nyilvános térben és a politikai életben elkövetett megfélemlítés és szexuális zaklatás elleni javaslatot – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Mint írta, még Járóka Lívia sem támogatta az indítványt, pedig a szakbizottságban korábban megszavazta.

Hozzátesszük: az elutasítás azért is pikáns, mert hangsúlyozza annak fontosságát, hogy lépjenek fel a nőket várandósságuk és anyaságuk okán érő zaklatás ellen, a Fidesz pedig legalábbis szavakban hangsúlyozza annak fontosságát, hogy támogassák a nők gyermekvállalását.

A netes zaklató biztonságban érzi magát

A dokumentum megállapítja, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak mintegy 90 százaléka nő, és ez az arány a férfiak és nők közötti egyenlőtlen viszonyból, illetve patriarchális hagyományokból ered.

Az EU-ban a nők 55 százaléka volt már szexuális zaklatásnak kitéve, az áldozatok 32 százaléka pedig azt állította, hogy az elkövető felettese, kollégája vagy ügyfele volt, vagyis munkahelyi térben történt a zaklatás. A bejelentés mégis sokszor elmarad, amiben szerepet játszik a probléma csekély társadalmi ismertsége, a szégyen, az elbocsátástól való félelem, a bizonyítás nehézsége, a bejelentésre és áldozatvédelemre szolgáló csatornák elégedetlensége, nem utolsósorban pedig az erőszak megszokottá válása.

Arra is kitér a jelentés, hogy fokozottan jelen van a megfélemlítés és a szexuális zaklatás a virtuális térben, mert lehetővé válik, hogy az elkövetők az anonimitás mögé bújva biztonságban érezzék magukat. A szexuális és pszichológiai zaklatás mindenféle korú, végzettségű, kulturális hátterű, társadalmi helyzetű áldozatot és elkövetőt érint, az áldozat számára pedig fizikai, szexuális, érzelmi és pszichológiai következménnyel is jár.

A dokumentum megállapítja azt is, hogy a nők legitimitását a politikai szférában még mindig megkérdőjelezik, és a nők sztereotípiák áldozatai, ami elveszi a kedvüket a politikai szerepvállalástól. A munkahelyi környezetben pedig a zaklatást csak akkor lehet megelőzni, ha a magán- és állami vállalatok egyaránt olyan kultúrát alakítanak ki, amelyben a nőket egyenlőként kezelik, és a munkavállalók tisztelettel bánnak egymással.

A megelőzés fontossága

Az indítvány határozottan elítéli a nők elleni erőszak valamennyi formáját, és sürgősen átalakítandónak tekinti a patriarchális hatalmi szerkezeteket. A tagállamokat felhívja, hogy dolgozzanak ki átfogó nemzeti cselekvési terveket, jogszabályokat, biztosítsanak megfelelő forrásokat és képzést.

A dokumentumot elfogadók örömmel fogadják a nyilvános vitát, ami hozzájárul az elfogadható magatartás határainak újbóli kijelöléséhez, üdvözlik az olyan kezdeményezéseket is, mint a MeToo, támogatják ezek résztvevőit és azokat, akik feljelentették bántalmazóikat. Ugyanakkor sajnálják, hogy egyes tagállamok még nem ratifikálták az Isztambuli Egyezményt.

A dokumentum nagy hangsúlyt fektet a megelőző intézkedésekre, de arra is kitér, hogy a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk a nők és férfiak egyenlő díjazásának érdekében. Elítéli a női politikusokkal szemben a közösségi médiában „trollkodás” formájában elkövetett zaklatást, ami magába foglalja a szexista és becsmérlő üzenetek terjesztését és az erőszakkal való fenyegetőzést.

A javaslatok között van is, hogy az európai parlamenti választásokra paritásos listákat állítsanak, a nők politikában való részvételének lehetővé tételéért és a nőket diszkrimináló hatalmi struktúrák átalakításáért.

Nem támogatták a fellépést

Ujhelyi István szerint a javaslat elutasításával a Fidesz ismét bebizonyította, miként viszonyul a nőkhöz, a női szerepekhez és az erkölcshöz.

A Fidesz hosszú ideje blokkolja a nőkkel szembeni erőszak elleni isztambuli egyezmény ratifikálását, most pedig nem támogatták, hogy egységes fellépés legyen a munkahelyi szexuális zaklatások ügyében

– írta. Szerinte a Fidesz magára ismert annál a bekezdésnél, amely arról szólt, hogy egyre elterjedtebb a parlamenti képviselőnőkkel szembeni, elsősorban a politikai ellenfelek soraiból érkező pszichológiai és szexista zaklatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik