Közélet

Megint pert vesztett a Fidesz a Helsinki Bizottság ellen

Halász János hazudott, amikor azt mondta, hogy törvénysértően és nem átláthatóan működik a szervezet.

Jogerősen elmarasztalta a Fővárosi Ítélőtábla a Fideszt és Halász Jánost, aki a párt frakciószóvivőjeként tavaly sajtótájékoztatón azt állította, hogy a Magyar Helsinki Bizottság törvénysértő módon, nem átláthatóan működik, titkolózik a vagyonáról és az általa pénzelt emberektől.

A kormánypártnak és Halásznak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, emellett 400 ezer forintos sérelemdíjat és ugyanennyi perköltséget kell kifizetnie. A bíróság a pervesztes alpereseket felszólította, hogy tartózkodjanak a további jogsértésről. Ez a harmadik jogerős ítélet, ami kimondja, hogy a Fidesz valótlanságokat állított a jogvédőkről.

Halász tavaly április 23-án azt állította, hogy a Magyar Helsinki Bizottság más civil szervezetekkel együtt „összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”, pedig annak határideje akkor még nem is járt le, arra a szervezet időben és teljes körűen válaszolt.

Emellett azt is kijelentette a frakciószóvivő, hogy „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról”, és „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”. Csakhogy az igazság az, hogy a Helsinki Bizottság gazdálkodási adatait és működését bárki megismerheti az egyesület honlapján. Így Halász állításainak nem volt ténybeli alapja.

A Fővárosi Törvényszék már első fokon megállapította, hogy a Fidesz valótlant állított és megsértette az egyesület jó hírnevét, de akkor Halász János megúszta a felelősségre vonást azzal az indokkal, hogy szóvivőként nem felel megbízója magatartásáért. Az ítélet ellen a párt és a Helsinki Bizottság is fellebbezett, így szerdán a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy Halászt is terheli felelősség. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik