Közélet

Áder: a klímaváltozás nem jobb- vagy baloldali

Mintha üzent volna a KDNP-nek, miközben Ferenc pápát idézett.

Áder János kedden, a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia parlamenti vitájában azt mondta, nincs kormánypárti, ellenzéki klímaváltozás.

Nagy lépést tesz a KDNP a teremtésvédelemért
Az Országgyűlés elé kerül a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.
Magyarország elutasítja az uniós klímacélokat, mert az drámai pofont adna a bajor autóiparnak
Brüsszel szerint szigorítani kell a károsanyag-kibocsátási célkitűzéseket, a magyar kormány szerint nem.

Magyarországnak ma oka és lehetősége is van arra, hogy egy bátor, nagyratörő, ambiciózus klímastratégiát valósítson meg – tette hozzá a köztársasági elnök.

Szerinte a törvényhozás egy olyan indítvány vitáját kezdte meg, amely nemzedékeken átívelő kérdéseket érint, így arról közös nemzeti álláspontot kell kialakítani. A veszélyeket nemcsak az elmúlt nyár melegrekordjaival, erdőtüzeivel, súlyos aszályaival, hanem azzal is érzékeltette, hogy az emberi tevékenység miatt hússzor olyan gyors a felmelegedés, mint a Föld történetében bármikor.

Már nem az a kérdés, hogyan mentsük meg a Földet, hanem az: hogyan mentsük meg az emberi civilizációt, ha nem változtatunk, az évszázad végén nem lesz visszaút, a Föld jelentős része kietlen pusztasággá válik.A párizsi klímamegállapodás ezt a veszélyt látva született három éve, de azóta nemhogy nem csökkent a szén-dioxid-leadás, de még jelentősen nőtt is, és Magyarország is növelte kibocsátását az elmúlt két évben. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy

a Kárpát-medence a klímaváltozás szempontjából Európa egyik legsérülékenyebb területe,ezért az ország érdeke egy ambiciózus klímastratégia. Ehhez folytatni kell a naperőmű-kapacitás bővítését, amelynek teljesítménye négy éve minden évben megduplázódott.

Ennek ellenére ma még nem mondhatunk le az atomenergiáról sem, csak e két energiaforrás együttes használatával érhető el, hogy az ország áramtermelése 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen. Az államfő reális célnak nevezte a környezet megóvását a gazdaság növekedése, az ipar modernizációja és javuló életminőség elérése mellett, de ehhez szemléletváltást sürgetett.

Mint mondta, növelni kell a hatékonyságot, például államilag támogatott háztartásieszköz-cserével, emellett a közösségi közlekedés elektromossá tételét és a hulladék hatékonyabb hasznosítását is felvetette.

Szerinte az emberek is nagyratörő stratégiát várnak, hiszen 83 százalékuk nagyon komoly problémának tartja a klímaváltozást, így ők várhatóan a végrehajtásban is szövetségesek lesznek.

A legnagyratörőbb célnak azt nevezte, hogy 2050-re 85 százalékkal csökkenjen a károsanyag-kibocsátás 1990-hez képest. Ezzel nemcsak számos ember korai halála lenne megelőzhető, de az egészségügy is spórolna, egy megfelelő modernizációs fordulat pedig javítaná az ország versenyképességét.

Az államfő idézte Ferenc pápát, aki szerint

nincs vesztenivaló időnk. A Földet édenkertként kaptuk a Teremtőtől. A jövő generációnak ne vad pusztaságként adjuk tovább.

Áder János beszédét azzal zárta, önmagunkat kell megmenteni, gyermekeink és unokáink jövőjét, de helyes döntéssel édenkertet adhatunk tovább.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik