Közélet

G7: Oltyán dönt az Index ügyeiben

Az elmúlt egy hét egyik legnagyobb port kavart ügye volt az Index mögötti cégbirodalom átrendeződése, amelynek során a hírportált tulajdonló alapítvány mögötti cégbe beszállt Ziegler Gábor és Oltyán József. Utóbbiról megírtuk, hogy a kisebbik kormánypárt, a KDNP tagja, aki tavasszal lelkesen ünnepelte a Fidesz választási győzelmét.

A G7 most megnézte egy közgyűlési jegyzőkönyvben, hogy pontosan hogyan alakult a részvények tulajdoni viszonya, mert ez alapján dől el, hogy kié a döntő szó. A jelek szerint Oltyán Józsefé.

A két tulajdonosnak ugyanis külön-külön 51-51 részvénye van, illetve közösen birtokolnak egy részvényt, de a hivatalos iratok szerint ez utóbbi részvénynél Oltyánt tüntették fel képviselőként, tehát ő gyakorolja a szavazati jogot. 

Ziegler szerint ez csak esetileg alakult így, ám a G7 azt írja, hogy cégjogilag nincs sok racionalitás abban, hogy egy részvényt közösen birtokolnak és mindig közösen jutnak döntésre: ha nézeteltérésük van, akkor valaminek el kell billentenie a döntést valamelyikőjük irányába. És mivel Ziegler korábban azt mondta Oltyánról, hogy az ő tőkemozgósítási képessége nagyobb, mint Ziegleré, valószínűleg nem volt véletlen a döntés.

Az alapszabály szerint Oltyán és Ziegler önállósan is eljárhatnak a cég ügyeiben, és szakértők szerint köthettek egy szindikátusi szerződést, ahol megosztották egymás között a részvényesi jogokat, és azt is megszabhatták, hogy ki fog fellépni a közös részvény képviselőjeként.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik