Közélet

Támogatói kampányt indít az Index

A portál vezetői nem gondolják, hogy a CEMP tulajdonosváltása egy gyors bedarálási kísérlet lenne, ahhoz túl nagy a kavarás.

A Kreatívnak adott interjút Tóth-Szenesi Attila, az Index főszerkesztője és Szabó Zoltán, a portál tartalomfejlesztési vezetője.

Hétfőn jelentette be az Indexet kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kurátora, Bodolai László, hogy gazdát cserélt az alapítványt létrehozó Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. – 50-50 százalékos tulajdoni arányban vásárolta meg a CEMP-X Online Zrt. és a CEMP SH Kft. A tranzakció zárása után Spéder Zoltán tájékoztatta az alapítvány kuratóriumát, hogy a közvetett tulajdonában lévő CEMP-X Online Zrt. részvényeit eladta Ziegler Gábor igazgatósági tagnak és Oltyán Józsefnek, aki a KDNP tagjaKét nappal később Bodolai László azt nyilatkozta a Klubrádiónak, hogy az Index függetlensége nincs veszélyben, egy titkos alku után, Nyerges Zsolt elől menekítették az Indexet a bonyolult átadási ügylettel.

Egy hajszálon múlik az Index sorsa
A lap mögött álló alapítvány kuratóriumának egyetlen tagja az Index jogásza. De az új tulajdonosok ezen is változtathatnak.
Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő a monitor mögött. Fotó: Marjai János/24.hu

Az Index tartalmi vezetői az interjúban arról beszéltek: nem gondolják, hogy a tranzakció egy gyors bedarálási kísérlet lenne, ahhoz túl nagy a kavarás.

Ha nem is vagyunk teljes mértékben biztonságban, ez már egy eszkalált, látványos helyzet. Itt már nem lehet csendesen csinálni semmit, mert ha bármi történik, az zajos lesz: a kezükben van egy baseballütő – és most „ők” alatt a NER-t értem, nem a CEMP SH új tulajdonosait –, és mi válaszul elővettünk egy hatalmas láncfűrészt. Ahhoz, hogy betegyék a lábukat, le kell váltaniuk Bodolait, aztán egy új embernek ki kell rúgnia a főszerkesztőt. Két vezető azonnali hatályú kirúgása pedig nem éppen egy csendes manőver

— mondta Szabó Zoltán.

Tóth-Szenesi Attila szerint szerint „hetek óta a levegőben volt egy folyton elhalasztott állománygyűlés”, és végül hétfőn öt óra körül szóltak a munkatársaknak. Őt magát öt perccel korábban tájékoztatták arról, hogy mi az új konstrukció, amit öt perc alatt lehetetlen volt felfogni.

Lehet, hogy meg van írva a halálos ítéletünk és rajta van a dátum is. De ha majd odaérünk a folyóhoz, akkor megyünk át rajta

– tette hozzá. A főszerkesztő nem tudta megmondani, hogy az Index önmagában, a CEMP többi része nélkül nyereséges-e. Úgy fogalmazott, ezt már az elődei is éveken keresztül nyomozták, de ő a 85 munkavállalón kívüli dolgokkal nem akar foglalkozni. Az új tulajdonosok ugyan tettek egy gesztust azzal, hogy a főszerkesztő is igazgatósági tag lehet, de Tóth-Szenesi ezzel nem kíván élni, inkább olyan embert delegálna, aki kompetens, ért a szerződésekhez és a könyvvitelhez.

Nem a KDNP-snek kérnek pénzt

Tóth-Szenesi arról is beszélt, hogy régóta tervezik, hogy csatlakoznak a média azon részéhez, akik valamilyen formában pénzt kérnek az olvasóktól, de ezt nem lett volna könnyű megtenni úgy, hogy Simicska Lajos neve van az oldal mögött.

Most egészen más a helyzet, és úgy is lehet értékelni, hogy félreverjük a harangokat: megjelent a kiáltványunk, ott a barométer. Ha most kijövünk egy támogatói kampánnyal, remélem, nem úgy fogják értékelni, hogy egy Bács-Kiskun megyei KDNP-s embernek gyűjtünk pénzt. Mert annak az embernek nincs ráhatása az Index bevételére, nem tudja elvenni: saját magunknak gyűjtenénk pénzt, hogy tudjunk fejleszteni

— magyarázta. A kampány indulásával kapcsolatban annyit mondott, hogy még tartani fog a vénasszonyok nyara, amikor elkezdődik. A távlati céljuk az előfizetői bázis megalapozása, minek az első lépése, hogy pénzt kérnek arra, hogy az Index független maradhasson. A főszerkesztő szerint

ez nem egy egyszeri kampány lesz, hosszú távú stratégiát akarunk kidolgozni, aminek végén prémium tartalmakért, szolgáltatásokért majd pénzt is kérhetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik