Közélet

Pontosítani akar az EMMI az abortusz szabályozásán

KDNP-s források szerint ez nem jelent szigorítást.

A kormány őszi jogalkotási programjában szerepel, hogy a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma „pontosítani kívánja a terhesség-megszakítással kapcsolatos szabályokat” – számolt be az atv.hu.

Arra, hogy ez mit jelent, államtitkári szinten sem tudtak válaszolni a portál munkatársának. Név nélküli kormánypárti források véleményét említi a cikk, van, aki szerint a „tudatformálás szintjén” lehet változtatás, és van, aki úgy tudja, civil kezdeményezésre pontosítják a szabályokat, de konkrétumot ő sem említett. Akadt, aki arról beszélt: jónak tartaná, ha az orvos az előzetes vizsgálat során meghallgattatná az abortuszt kezdeményező nővel a magzat szívhangját, ezzel csökkenhetne a terhesség-megszakítások száma.

Van olyan feltételezés is, hogy az ismeretterjesztésben, a védőnői feladatkörben lehet változás, hiszen mindezzel olyan egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslat keretében foglalkoznának, amely a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó védőnői ellátás nem választható szabadon. KDNP-s források szerint a pontosítás nem jelent szigorítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik