Közélet

Két miniszter fizetését ötmillió forintra emelték

A legkisebb emelést Semjén Zsolt kapta.

Közzétették a kormányzati portálon a miniszterek megemelt fizetését, a legtöbb tárcavezető bére ugyanolyan mértékben emelkedett – írja a hvg.hu.

Ketten viszont a korábbi fizetésük többszörösét vihetik haza: Bártfai-Máger Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter 1 101 900 forint helyett 5 000 000 forintot keres majd havonta. Ezt a kormányzat azzal magyarázta, hogy ők nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el, így az ő illetményüket az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazítják.

Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal kabinetminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eddigi 1 101 900 forint helyett 1 782 100 forintot kap ezután.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes valamivel alacsonyabb emelést kapott, ő az eddigi 1 101 900 forint helyett 1 633 300 forintot keres majd.

A béremelések szükségességét azzal indokolta a kormány, hogy az átlagbér az elmúlt években 65 százalékkal emelkedett, a miniszterek fizetését viszont 2010-ben befagyasztotta a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik