Közélet

Kormányinfo: Több CSOK-ot kapnak, akik falvakban építekeznek

Jön a Magyar Faluprogram: kedvezményeket kap, aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít. Játszótereket alakítanak ki, pénzt adnak sporteszközökre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki a görögországi erdőtüzekben elhunyt személyek családtagjai számára. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy Magyarország hogyan tud minél gyorsabban minél szakszerűbb segítséget nyújtani Athénnak.

A költségvetéssel kapcsolatban elmondta: az állam adósságcsökkentéssel kapcsolatos alaptörvényi megkötések jövőre teljesülni fognak, azonban a nemzetközi piacon látnak nehézségeket. Az  amerikai kereskedelmi harc és az ukrán helyzet miatt a 2019-es büdzsébe 360 milliárd forintos tartalékot különítettek el.

A kormány a Modern Városok Program után elindítja  a Magyar Faluprogramot. Azt szeretnék elérni, hogy a falusi élet ne hátrányokat vagy visszalépést jelentsen, ezért:

  • 5000 fő alatti településeken növelik a CSOK összegét, használt ingatlanokra is,
  • aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít, kedvezményeket kap, ez a gyakorlatban valószínűleg adókedvezményt jelent majd,
  • támogatják a közösségépítést: kultúrházfejlesztési programot indítanak, játszótereket építenek és még ebben a ciklusban sporteszköz-beszerzési projeket hoznak tető alá.

A miniszterelnök berlini útjával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: Németország fontos kereskedelmi partner, ezért fontos, hogy politikai síkon is megerősödjön a kapcsolat, bár pékdául a migráció kérdését teljesen más alapállásból vizsgálja a két ország.

A Stop Soros miatti kötelezettségszegési eljárást a fideszes politikus úgy kommentálta: lfogadhatatlan, hogy azt egy alkotmánymódosítás miatt indítottak eljárást Magyarország ellen, ez támadás az Európai Bizottság részéről és egyértelművé teszi, hogy az EU migrációbarát politikát akar folytatni.

Az Index mai cikkével kapcsolatban, ami arról szólt, hogy számos fideszes kötődésű pályázó nyert akár 50 millió forintot vendégház kialakítására úgy, hogy csak öt évre kell vállalniuk annak az üzemeltetését, Gulyás annyit mondott: mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak és sokakra ráhúzzák, hogy fideszes akkor is, ha csak egy negyedik alvállalkozó egy projektben.

Az uniós vidékfejlesztési pályázattal kapcsolatban felmerült, hogy okosan osztják-e el az erőforrásokat, ha egy 1800 fős településen, Bócson 9 vendégházra osztottak ki támogatást. Gulyás Gergely szerint nem az ő kompetenciája ennek eldöntése, önmagában a lélekszám nem árulkodó, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen turisztikai látnivalók vannak a környéken.

Szóba került, hogy visszatetszőnek tűnik a képviselők benzintámogatásának növelése annak fényében, hogy a munkavállalók cafeteria-juttatásait megnyírbálták. A miniszter szerint a béren kívüli jutattásokat rekreációs célokra változatlanul fel lehet használni, tehát a dolgozókat nem érte kár, képviselőtársai számára pedig az autó munkaeszköz, így a keret kibővítése indokolt.

Tudomásul vesszük az amerikai kormány szuverén döntését, ami tiszteletben tartja a magyar kormány szuverenitását

— így kommentálta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma elismerte, hogy elállnak a vidéki magyar sajtó támogatását célzó kezdeményezésüktől.

Cikkünket frissítjük.

Kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik