Közélet

„Azt mondta, nincs más választása, mint eladni” – Simicskáról ír a Guardian

Orbán Viktor új korszakában vannak, akik könyörtelen bosszúra számítanak.

Simicska Lajos és Orbán Viktor szövetségéről, együttműködéséről és háborújáról ír a The Guardian. A cikk feleleveníti a vállalkozó és a miniszterelnök korai kapcsolatát, amelyről Paul Lendvai, Orbán életrajzírója korábban úgy fogalmazott:

Simicska nélkül Orbán soha nem lett volna miniszterelnök, Orbán nélkül Simicska sohasem lett volna milliárdos.

Az elemzés kitér a G-napra is, ez volt a kenyértörés első, földrengésszerű jele 2015-ben. Simicska Lajos, egy, a 24.hu-nak adott interjúban egy g-betűs szóval illette Orbán Viktort.

simicska (simicska)
Simicska Lajos: Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó
Villáminterjú a médiavezérrel. Ilyes mondatokkal: "Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött... Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja."

A cikk szerint az áprilisi választásokra az adott reményt az ellenzéknek, hogy bíztak Simicska Lajos atombombájában, egy olyan információban, amely megrengetheti a Fidesz hatalmát. A bomba elmaradt, az üzletember pedig nem sokkal a kétharmados Fidesz-KDNP diadal után bejelentette, hogy egyetlen kivétellel minden üzleti érdekeltségét eladja. Először a Magyar Nemzet szűnt meg, amelynél ezzel egy 80 éves történet végére tettek pontot, majd a Fidesz-birodalom Nyerges Zsolt közreműködésével átvette a hatalmat a Hír TV fölött.

A The Guardiannak Simicska Lajos egyik, névtelenséget kérő bizalmasa a birodalom elengedésével kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Azt mondta, nincs más választása, mint eladni.

Orbán Viktor a választási győzelem után kijelentette, hogy új korszak kezdődik, ezt pedig sokan úgy értelmezték, hogy az EP-választások előtt várhatóan ismét a populista szólamokkal és bevándorlásellenes megszólalásokkal operáló kormány könyörtelen bosszút fog állni mindenkin, akit ellenségének tekint — derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik