Belföld

Vona: Orbánra igény van, bármit tehet, hagyja az EU

A Jobbik volt elnöke nem bánt meg semmit, de van, amit szégyell.

A HVG-ben Vona Gábor a választási vereség eredményét elemzi. Arra jut, hogy a Jobbik jövőképét továbbra is helyesnek tartja, de a magyar társadalmat ő is idealizálta. Ma már azt hiszi, hogy a NER csak túlélhető, de nem leváltható. Szerinte április 8-a logisztikai vereség volt.

Az erőforrások veresége a médiában, gazdaságban, a szervezettségben és az önkormányzatokban.

Számára nagy felismerés volt a Fidesz helyi ereje. Egy országos politikus mondhat bármit, a kistepelüléseken a polgármester szava dönt. A rendszer motorjának nevezi, hogy a Fidesz 2006-ban tarolt az önkormányzati választásokon.

Mai fejjel már 2016-tól jobban erőltette volna a Jobbik-LMP-szövetséget, amely csak Orbán-rendszer leváltásáig maradt volna fenn. Azt vállalhatatlannak nevezi, hogy a bírságra szánt adományt beforgatták a kampányra, de ő sem tudott róla.

Simicska Lajos segítségét most is elfogadná, szerinte az emberekről ugyanúgy lepergett a Fidesz csicskapártozása, mint az, hogy a Jobbik antikorrupciós üzenete.

A magyar társadalom már immunis a ki, hol, mennyit lopott kérdésekre. Az embereket az érdekelte, hogy ki tudja az országot megvédeni, és rendbe tenni.

A Fidesz ezt elhitette magáról, míg róla a kormánypropaganda olyan hazugságokat terjesztett, amelyek után immár azt is csodának érzi, hogy ennyi szavazatot kaptakat.

Visszatekintve úgy véli, nem lehetett más kimenetele a választásnak, Márki-Zay Péter vásárhelyi győzelme után túl sokat vártak a magyar választóktól, pedig ki kell mondani, a NER-re van társadalmi igény.

Nem Orbán tette ilyenné Magyarországot, hanem a magyar társadalom teremtette meg Orbánt. Az is ilyen felismerés, hogy a Orbán rendszerében minden mutatványosbódé: a nemzet, a gazdasági adatok vagy éppen a kulturális harc.

Vona szerint ideje leszámolni azzal az illúzióval is, hogy az EU majd megfékezi Orbán Viktort, aki pontosan tudja, hogy bármit megtehet, az unió nem fogja megmenteni a magyar demokráciát. Most kizárja, hogy újra képviselő lesz, vlogot indít, így akar hatni a közéletre.

Elkészült a visszatérő Vona Gábor első videója
A demokráciáról értekezik benne.
Vona Gábor: Ezt a rendszert választáson megdönteni nem lehet
Végleg visszavonult a politikától, blogot indít, Jobbik-LMP szövetséget sürget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik