Közélet
Tusnádfürdõ, 2018. július 27.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) és Répás Zsuzsanna, a Magyar Mûvészeti Akadémia nemzetpolitikai szakértõje A nemzeti összetartozás ereje! címû nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Tusnádfürdõn 2018. július 27-én.
MTI Fotó: Veres Nándor

Semjén szerint képtelenség a társadalmi nem

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 13. 14:12

Vagy nincs tisztában a fogalom jelentésével, vagy szándékosan félremagyarázza.
Korábban a témában:

Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, közvetkezésképpen képezni sem kell

– ezt mondta az atv.hu kérdésére Semjén Zsolt, aki képtelenségnek nevezte a „társadalmi nem” definícióját is. A miniszterelnök-helyettes szerint vannak dolgok, amelyek biológiailag determináltak, például hogy valaki nő-e vagy férfi.

Semjén szerint a „társadalmi nem” épp oly képtelenség, mintha „társadalmi korról” beszélnénk, vagyis egy középkorú eldönthetné, hogy ő ötéves és óvodába akar menni, vagy kilencvenéves és a nyugdíjbiztosítótól nyugdíjat szeretne.

Könnyen meglehet, hogy a politikus nincs tisztában a társadalmi nem fogalmával, vagy szándékosan félremagyarázza azt.  Valójában ugyanis arról van szó, hogy a társadalom a biológiai nem alapján milyen személyiségvonásokat tulajdonít az egyénnek, illetve milyen szerepeket vár el tőle, vagyis mit tekint nőiesnek vagy férfiasnak. A Nőkért Egyesület honlapján található tisztázó írás szerint szó sincs arról, hogy a genderelmélet szerint az egyik vagy másik nemhez tartozás választás kérdése lenne, legfeljebb arról van szó, hogy a nőiességnek és a férfiasságnak is többféle formája létezik.

A roppant magabiztos Semjénnek azonban meggyőződése, hogy a gender nem tudomány, hanem ideológia, így semmi értelme az egyetemi képzésnek. (Fotó: MTI / Veres Nándor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.