Közélet

Botka kihívóját keresi a szegedi Fidesz

Miközben „pártpolitikai szempontoktól mentes” konzultációt tartanak a város jövőjéről.

Botka László kihívóját keresi a szegedi Fidesz – írja a kormánypárti Magyar Idők. A Fidesz szegedi szervezetének elnöke, B. Nagy László azt mondta a lapnak, több jelölt neve is „fut” náluk, emellett zajlik a felkészülés a Szeged 2030 konzultációra. Ennek során értelmiségieket kérnek fel, hogy „pártpolitikai szempontoktól mentesen, szigorúan szakmai alapon” segítsenek előkészíteni „a város jövőjét meghatározó dokumentumot”. Azt ígérte, legkorábban jövő év elején, a konzultáció lezárultával nevezik meg jelöltjüket.

Júliusban Kubatov Gábor a Délmagyarországnak nyilatkozva azt mondta, ha véglegesítették a „széles körű társadalmi egyeztetéssel kialakított városfejlesztési tervet, akkor keresik meg azt az embert, aki ezt a leghatékonyabban, leggyorsabban és legjobban végre tudja hajtani”. Szerinte a konzultációra azért is szükség van, mert „a tavaszi kampányban sorra derültek ki Botka László szocialista polgármester és az önkormányzat zavaros ügyei” – utalt ezzel a kormánypárti sajtóban megjelent támadásokra.

A Fidesz eddig egyszer adott polgármestert Szegednek, 1998 és 2002 között Bartha László személyében, azóta Botka László vezeti a várost. Ezalatt az önkormányzati képviselő-testületben is csak egyszer volt jobboldali többség, amit a Fidesz az egyetlen megválasztott jobbikos képviselő támogatásával tudott megszerezni 2010-ben. A 2014-es választáson a baloldali összefogás 17, a Fidesz-KDNP-LÉT 9, az LMP és a Jobbik 1-1 képviselőt tudott bejuttatni a közgyűlésbe, a polgármester-választáson pedig a fideszes Kothencz János 36,9 százalékkal maradt alul Botka 58,2 százalékával szemben. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik