Közélet

Beintett a kormányhivatal Botka csendrendeletének

Ha a vállalkozók nem zajonghatnak este tíz után, az önkormányzatnak se lehessen.

Áprilisban fogadta el a szegedi közgyűlés baloldali többsége azt a rendeletet, amelynek érdekében vasárnaptól csütörtökig csak 22 óráig, pénteken és szombaton pedig éjfélig lehetne a városban szabadtéren hangosító berendezést működtetni, vagyis például zenét szolgáltatni, koncertet tartani. A sportrendezvények élő tévés közvetítéseire nem vonatkozik a korlátozás, ahogy az állami és önkormányzati rendezvényekre sem.

A Délmagyar.hu azt írja, helyi vendéglátósok és rendezvényszervezők közérdekű bejelentést tettek, a kormányhivatal pedig törvényességi kifogással élt a szegedi csendrendelettel szemben. Szerintük ugyanis az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik az, hogy kivételt kapnak az állami és önkormányzati rendezvények. Ezért arra szólították fel a városi közgyűlést, hogy töröljék a kivételt, vagy a törvénynek megfelelően módosítsák.

A következmény az lehet, hogy még kevesebb „hangos” szabadtéri rendezvény húzódhat éjfél utánra a városban, Mózes Ervin címzetes főjegyző ugyanis közölte, hogy a kormányhivatali észrevételeknek megfelelően módosítják a rendeletet, és tovább szűkítik a kivételezett rendezvények körét. Így a korlátozás alól várhatóan csak a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Szeged Napja ünnepségsorozat kap felmentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik