Belföld

Botka: Önzésből, árulásból, butaságból utasította el az ellenzék az összefogást

Szegedet megőrizték kétharmados ellenzéki városnak, ezért nehéz helyzetben vannak, mondta Botka László szegedi polgármester a Szeged.hu-nak. Botka azt mondta, tavaly januárban világos, egyértelmű stratégiával állt a nyilvánosság elé, amelynek az volt a lényege: csak egységesen, közös indulással lehet a Fideszt legyőzni, de úgy le lehet. Akkor az ellenzéki pártok vezetői önzésből, árulásból, butaságból elutasították, tette hozzá. Szerinte nekik nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.

Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot se megakadályozni. A kétharmad nem szolgálja még a Fidesz-szavazók érdekét sem, mert senki sem akar olyan országban élni, ahol a szabályokat kénye-kedve szerint akár naponta szabhatja át a hatalom. A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégse ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig!

– mondta az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje. Szerinte Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből. Azt mondja, amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni.

És hogy mit kell tenni? Botka szerint helyi ügyeket kell megoldani közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt. Az emberek életét kell könnyebbé és jobbá tenni.

Az a fontos, hogy becsületes ember legyen, aki a közösségének, a családjának és a hazájának jót akar. A szomszédváros polgármesterével, Márki-Zay Péterrel is ezen dolgozunk, mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt. A jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot.

Botka tizennyolc év után nem vállal tisztséget az MSZP-ben, a megyei elnök Szabó Sándor lesz. Azt mondja, teljes erejével Szegedre koncentrál majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik