Közélet

Csak két civilszerevezetet engedtek vissza a börtönökbe

A BvOP nem hajlandó megindokolni elzárkózását.

Tíz hónap telt el azóta, hogy több, a hazai börtönökben segítő munkát végző civil- és társadalmi szervezettel szerződést bontott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP), közülük mindössze kettőt, a Magyar Vöröskeresztet és a Máltai Szeretetszolgálatot engedték vissza — írta meg a Népszava.

Tavaly októberben kitiltották a civileket a börtönökből: szerződést bontottak a Magyar Helsinki Bizottsággal (MHB), a Magyar Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a börtönrádiókat üzemeltető Adj Hangot Egyesülettel, valamint a mesekörös foglalkozásokat végző Tévelygőkért Alapítvánnyal is. A BvOP akkor ezt úgy magyarázta, nem kitiltásról, csupán a megállapodások megújításáról van szó.

Hiába telt el 10 hónap, a MHB-val, a Tévelygőkért Alapítvánnyal, valamint az Adj hangot Egyesülettel azonban még csak meg sem kezdődtek az egyeztetések. Igaz, utóbbi esetében nem a szerződések megújítása volt az ürügy, hanem az, hogy az Egyesület egy pályázat során hibát vétett; a börtönrádió egy hanganyagát csak azután engedélyeztették, hogy már pályáztak egy újságírói díjra. Bár a díjat megnyerték, a BvOP-t ez nem hatotta meg: azonnali hatállyal szerződést bontottak.

A lap megkereste a BvOP-t, válaszuk szerint nem kívánnak együttműködni a civilekkel, azonban döntésüket nem indokolták meg.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik