Belföld

29 ezer forintból meg lehet élni? – Három kérdésre keresik a választ az otthonápolást végzők

Újabb megmozdulásra készül az otthoni ápolás elismeréséért közösen küzdő Lépjünk, hogy Léphessenek! Nonprofit Szervezet, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform: péntek délután az érintettek és támogatóik az Emmi épületétől a Kossuth térre vonulnak, hogy megnézzék, mit válaszoltak nekik a képviselők 3+1 igen egyszerű kérdésre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott múlt csütörtöki eredménytelen és tartalmatlan egyeztetés után az otthoni ápolás elismeréséért két hónapja közösen kampányoló szervezetek bejelentették, hogy nem hagyják abba az aláírásgyűjtést és a nyomásgyakorlást a döntéshozókra, július 20-án újabb megmozdulással szembesítik a politikusokat: azonnali változásra van szükség.

Küzdünk, hogy a gyerekünk napjának mind a 24 órája emberhez méltó legyen
Andrea halmozottan fogyatékos kisfiát ápolja otthon, amihez mindössze 52 800 forint állami támogatást kap havonta. Videó.

Küzdelmüket addig folytatják, amíg el nem érik az ápolási segélyek azonnali 50 ezer forintos emelését, majd azt követően az otthonápolás munkaként való elismerését és bérezéséét.

Az aHang felületén már több mint 31 ezren írták alá a petíciót, a legnehezebb helyzetben lévőkhöz mostantól önkéntesek juttatják el az offline aláírásgyűjtő íveket – nagyon sokan jelezték, hogy az átlag 40 ezer forintos segélyből nem telik számítógépre, internetelőfizetésre. A péntek délutáni esemény résztvevői értük is kiállnak: a szervezők minél több támogatót várnak, hogy képviseljék azokat, akik nem hagyhatják el otthonaikat.

Péntek délután 17 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épülete előtt találkoznak az otthoni ápolást végzők és az értük kiállók, hogy közösen vonuljanak aztán a Parlament elé.

A napokban a parlamenti képviselők az alábbi kis kérdéssort kapták, válaszaik a megmozdulás idején már tudhatók és olvashatók a Kossuth téren.

  1. Aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját otthon ápolja, gondozza akár a nap 24 órájában munkát végez-e.
  2. 29, 44, 52 ezer forintból meg lehet-e élni (élelmet venni, rezsit, gyógyszert, stb) egy hónapban, akár két embernek?
  3. Támogatja-e, hogy 50 000 forinttal emeljék az otthonápolók havi juttatását, hogy 79, 94, 102 ezer forintot kapjanak havonta, amiből lehet, hogy ketten kell megélniük?

+1. Mi az, amit Ön személyesen tesz, vállal azért, hogy az otthonápolásban érintett embereknek javuljon az élethelyzete, hogy a fent említett emelés megvalósuljon?

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik