Belföld

Otthonápolás: egy édesanya nem vár az államra, kezébe vette az irányítást

Nemrég mutattuk be Andreát, azt a maglódi édesanyát, aki a nap 24 órájában otthon ápolja értelmi fogyatékos gyermekét. A most nyolcéves Ferkó a születésénél súlyos agykárosodást szenvedett, mert beszorult a szülőcsatornába. Andrea az államtól havonta 52 800 forintot kap, ebből kellene ellátnia gyerekét és magát is.

Küzdünk, hogy a gyerekünk napjának mind a 24 órája emberhez méltó legyen
Andrea halmozottan fogyatékos kisfiát ápolja otthon, amihez mindössze 52 800 forint állami támogatást kap havonta. Videó.

Andreáék a 12 ezer család egyike, akiket érint az otthonápolás, a kormány szerint azonban ők nem munkát végeznek, ezért munkabér helyett segélyt kapnak. Az 52 800 forint a maximális összeg, ami a súlyosan, halmozottan sérült gyereküket, hozzátartozójukat ápolóknak jár Magyarországon. Az, hogy mennyire nem becsüli az állam ezeknek a családoknak az erőfeszítését, jól mutatja, hogy a környező országokban mekkora összeget fordítanak az otthonápolásra:

  • Románia: 85 ezer forint
  • Szlovákia: 134 ezer forint
  • Csehország: 180 ezer forint
  • Horvátország: 137 ezer forint
  • Lengyelország: 105 ezer forint

A probléma tarthatatlanságát jól jelzi, hogy az érintettek már kétszer is a Parlament elé vonultak, legutóbb aznap, amikor a képviselők saját fizetésüket emelték meg havi bruttó 200 ezer forinttal.

Kacifántos gyerekek a kocsma épületében

Bár nagy segítség lenne, ha a kormány elfogadná, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége munka, és segély helyett tisztes munkabért kapnának, a probléma nem rendeződne teljes mértékben. Az otthonápolással ketten is kiesnek a munkaerőpiacról: nemcsak az ápolt, hanem az ápoló is, abban az esetben, ha a nap 24 órájában ápolnia kell. Ha lenne jól működő szociális hálózat, ami csökkentené a családok terheit, idő és energia szabadulna fel az ápolást végzőknél. De ilyen speciális intézményeket magában foglaló szociális hálózat nincs Magyarországon, vagyis az Andreához hasonló édesanyák többsége nem tud elszakadni otthonról, mert nem tudják – akár csak pár órára – olyan intézményben elhelyezni gyerekeiket, ahol a speciális igényeiknek megfelelő ellátást kaphatják.

Fotó: kagyemo.blogspot.com/

Ezt a problémát ismerte fel Andrea, aki ahelyett, hogy a Parlament előtt bizonygatná Ferkóról, hogy otthonellátásra szorul és nem elég kettőjüknek a havi 52 800 forint, egy évvel ezelőtt elindított egy alapítványt. A KAGYEMO (Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány) célja, hogy létrehozzon egy olyan nappali intézményt, ami ellátja a Maglód és környékén élő halmozottan fogyatékos gyerekeket.

Andrea saját tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy belevág a napközi létrehozásába. Azt mondja, jelenleg gyakorlatilag esélytelen, hogy Ferkót néhány órára szakemberre bízza az otthonán kívül. A jó hírű intézményekben telt ház van, a várólista nagyon hosszú.

Ha véletlenül valahol van szabad hely, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy az ottani körülmények embertelenek. Volt olyan intézmény, ahova betettem Ferkót, reggel kilenckor megitattam, és amikor délben mentem érte, még ugyanabban a pózban feküdt, amiben otthagytam. Semmit nem kapott, még innivalót sem

– mesél keserű tapasztalatairól az édesanya.

Andrea saját kezébe vette az irányítást, és bekopogtatott a maglódi önkormányzathoz a napközi ötletével. Sikerült meggyőznie a hivatalt, ami az alapítvány számára biztosított egy használaton kívüli épületet:

egy kocsmát.  

Az alapítvány egyelőre egy évre kapta meg az ingatlant, és bár bérleti díjat nem kell fizetniük, a felújítás költségeit nekik kell állniuk. Ami egyáltalán nem csekély összeg, az egykori kocsma büdös és rohadt épületét teljesen át kell alakítaniuk ahhoz, hogy reggel nyolctól délután négyig akár 15 gyerek fogadására alkalmas legyen. Bontás, válaszfalak építése, nyílászárók cseréje és újak építése, mosdó és zuhanyzó akadálymentesítése, fűtés korszerűsítése, festés, parkettázás. Ezt mind adományokból tervezik megvalósítani. A válaszfalak már állnak, de még rengeteg munka és pénz (nagyjából 5-6 millió forint) kell ahhoz, hogy a kacifántos gyerekek napközije elindulhasson szeptemberben.

Fotó: kagyemo.blogspot.com/

Itt lehet segíteni

Adománygyűjtés bankszámlaszám: 11742197-21451346 (OTP Bank), Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány (KAGYEMO). Tárgyi és személyi segítséget előzetes egyeztetés után tudnak fogadni: Paku Tamás, Tel:06-20-393-7011

A KAGYEMO-ház alakulását a Facebookon is követni lehet.

Az ingatlan felújítása azonban csak ez egyik része a projektnek, a szakembergárdát is Andreáéknak kell összeverbuválni. A tankerület ugyanis közölte, hogy mivel a napközi nem oktatási, hanem szociális intézmény, ők nem biztosítanak a speciális igényű gyerekek ellátásához szükséges szakembereket. Andrea nem esett kétségbe. Facebookon, a Pető Intézetben és más csatornákon is meghirdette a lehetőséget, és jelenleg egy konduktor már biztosan el tudja kezdeni a munkát szeptemberben, ha elkészül a napközi. Több szakemberrel (konduktorral, gyógypedagógussal, gyógypedagógus-asszisztenssel) működhetne a KAGYEMO-ház,

ahol a kacifántos gyerekek szeretnek lenni, élvezik a napjaikat, a szülők is kiszabadulnak a négy fal fogságából. A gyerekek megtapasztalják, hogy milyen is egy csoport, hogy vannak mások is a világban.

A gyógypedagógiai asszisztensek, a többi dolgozók bére, és minden fenntartási költség is az alapítványt terheli majd. Andreáék erre sem kapnak állami segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik