Közélet

A volt nagykövet beszélt arról, hogy Amerika próbált-e beavatkozni Magyarországon

Donald Trump felemelkedése motiválja Eleni Kounalakist, hogy induljon Kalifornia állam alkormányzói tisztségéért.

Donald Trump felemelkedése motiválja az Amerikai Egyesült Államok volt budapesti nagykövetét, hogy novemberben elinduljon Kalifornia állam alkormányzói tisztségéért. Eleni Kounalakis – aki magyarországi tapasztalatairól a Nagykövet asszony című könyvben írt 2015-ben – a Mother Jones magazinnak adott interjút, amit a Zoom.hu szúrt ki.

Kounalakis 2010-ben érkezett Budapestre, épp akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök lett. Az interjúban úgy vélekedik: ami Magyarországon történt – az „illiberális demokrácia” megszilárdulása –, az máshol is megtörténhet, bár bizonyosan vannak olyan elemei a magyar történelemnek és a magyar kultúrának, amelyek Orbán kormányzását egyedivé teszik.

Szerinte a magyar miniszterelnök lehetőséget látott abban, hogy a 2008-as gazdasági válság után megrendült a családok gazdasági biztonsága, ami hozzájárult a populista vezetők felemelkedéséhez. Orbán Viktor látta, hogy a szélsőjobboldal előretör, így átvette az érveik egy részét, miközben saját platformját igyekezett elfogadhatóbbnak feltüntetni a szélsőségeseknél.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok próbált-e beavatkozni, Kounalakis azt mondta, azokkal az országokkal, ahol ilyen ügyek merülnek fel, általában egész csapatok foglalkoznak az amerikai külügyminisztériumban, de Magyarországgal kapcsolatban úgy látták, itt már nincs dolguk a hidegháború lezárultával. Így a nagykövetségen próbálták kitalálni, hogyan kezeljék a helyzetet, Obama pedig arra utasította őket, hogy működjenek együtt az EU-val, és az uniós intézményeket, a Velencei Bizottságot és az Európa Tanácsot igyekezzenek rávenni, hogy tartsák Magyarországot a demokrácia útján.

Kounalakist megkérdezték arról is, hogy felkészítette-e Donald Trumpra az, amit Orbán Viktorból látott. Erre azt mondta: megvan ennek a forgatókönyve, lát párhuzamokat Vlagyimir Putyin és Orbán cselekedetei között, de láttuk ezt a forgatókönyvet Lengyelországban, Ausztriában, Olaszországban is. A legtöbben viszont azt gondolták, Amerikában elég erős a demokrácia ahhoz, hogy ne válasszanak meg olyan embert, aki ilyen taktikákhoz nyúl. A volt nagykövet szerint itt az ideje, hogy az amerikai demokrácia erőt mutasson azzal, hogy olyan vezetőket választ, akik elkötelezettek az Egyesült Államok szövetségesei, valamint a világ stabilitása és biztonsága iránt. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik