Közélet

Ezt válaszolta az ÁSZ a kérésre, hogy nézzenek a Fidesz körmére

Mindent a törvények maradéktalan betartásával végeznek.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírások alapján, azok maradéktalan betartásával végzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok, pártalapítványok, valamint a kampánypénzek ellenőrzését – tájékoztatta az ÁSZ hétfőn az MTI-t.

Az ÁSZ Vágó Gábornak, az LMP antikorrupciós szóvivőjének azon hétfői bejelentésére reagált, amely szerint az LMP arra kéri a számvevőszéket, hogy vizsgálja meg a Fidesz áprilisi országgyűlési kampányának finanszírozását.

Az ÁSZ arra is emlékeztetett: már július elején bejelentették, hogy megkezdték a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzést.

A közlemény szerint a számvevőszék az április 8-ai választást követő egy éven belül ellenőrzi a mandátumot szerző jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elérő jelölőszervezetek elszámolásait.

Az ÁSZ minden jelölt és jelölőszervezet elszámolását azonos törvényi előírások és szempontok szerint ellenőrzi, minden bejelentést megvizsgál és a kockázatelemzésében felhasznál. Az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésekbe foglalják, amelyeket nyilvánosságra hoznak, közzétesznek honlapjukon – hangsúlyozták.

Vágó Gábor a kontrollt sürgetve arra hivatkozott, hogy a választási kampány során a kormányzat a Stop Soros plakátjaival „a Fidesz kampányát támogatta végső soron”, amit az LMP beadványára a Kúria is megállapított, eltiltva ettől a kormányzatot.

Álláspontjuk szerint ez kimeríti a tiltott kampányfinanszírozást, hiszen a kormányzat milliárdokkal támogatta a Fidesz üzeneteinek célba juttatását – mondta sajtótájékoztatón a szóvivő. (MTI, fotó: MTVA bizományosi / Róka László)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik