Közélet

ÁSZ-vizsgálatot kér a Fidesz kampányfinanszírozása miatt az LMP

Az LMP arra kéri az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), hogy vizsgálja a Fidesz áprilisi országgyűlési kampányának finanszírozását – közölte hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón Vágó Gábor, az ellenzéki párt antikorrupciós szóvivője. A céljuk, hogy minden pártot, köztük a Fideszt is egyenlő mércével mérjen a hatóság.

A választási kampány során a kormányzat a Stop Soros plakátjaival „a Fidesz kampányát támogatta végső soron”, amit az LMP beadványára a Kúria is megállapított, eltiltva ettől a kormányzatot – mondta, hozzátéve: álláspontjuk szerint ez kimeríti a tiltott kampányfinanszírozást, hiszen a kormányzat a választásba avatkozott be, milliárdokkal támogatva a Fidesz üzeneteinek célba érését.

Vágó Gábor újságírói érdeklődésre azt közölte: a Szél Bernadett társelnök jegyezte, hatoldalas beadvány konkrét eseteket sorol fel, jogszabályi helyekre hivatkozik, és noha csak az ügy vizsgálatát kérték, „ennek nem lehet más a végkimenetele, mint egy bírság, amennyiben egyenlő mércével mér az ÁSZ”.

Cikkünk megjelenését követően az ÁSZ közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a vonatkozó törvényi előírások alapján és azok maradéktalan betartásával végzi a költségvetési támogatásban részesült pártok, pártalapítványok, valamint a kampánypénzek ellenőrzését.

A kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ minden jelölt és jelölő szervezet esetében utólagos pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölő szervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz. Az ÁSZ minden bejelentést megvizsgál, és a kockázatelemzésében felhasznál.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik