Belföld

Felfüggesztené a Számvevőszék a Jobbik költségvetési támogatását

Azt írja az Állami Számvevőszék keddi közleménye, hogy felszólítás ellenére sem készített megfelelő intézkedési tervet a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt által megküldött új intézkedési terv továbbra sem alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, mivel az intézkedési tervben foglaltak nem biztosítják a törvényi előírások betartását.

Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás alapján kezdeményezi párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, mindaddig amíg a Jobbik nem készít a feltárt szabálytalanság jövőbeli kiküszöbölésére alkalmas intézkedési tervet.

Az ÁSZ 2018. január 8-án  nyilvánosságra hozott jelentése arról szólt, hogy a Jobbik a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

A Jobbik határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére, az ugyanakkor nem volt megfelelő a Számvevőszék szerint.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt napokban bejelentette, hogy elfogadta a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért Párt intézkedési tervét, az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találta az ÁSZ.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik