Közélet

Előveszik az MSZP-ben azokat, akik nem szavazták meg a képviselői fizetésemelést

Tóth Bertalan pártelnök szerint nincs olyan, hogy nem értenek egyet, de a fizetésemelést hazaviszik.

Elnökségi ülésen veszi elő az MSZP azoknak a képviselőknek az ügyét, akik a frakciófegyelmet felrúgva, nemmel szavaztak a képviselői fizetésemelésre – írja a kormánypárti Magyar Idők, amely a pártelnök, Tóth Bertalan levelét idézi.

Tóth szerint a Fidesz csapdát állított azzal, hogy a képviselői fizetésemeléseket összekötötte a frakciók költségvetési támogatásával, így ha nem szavazzák meg a javaslatot, a szocialista frakció éves költségvetési kerete 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna. A pártelnök szerint így teljesen megszűnt volna vidéki jelenlétük.

Azt viszont elismerte, hogy a fideszes „csapdával” kifejezetten jól jártak, mert 84 százalékkal több pénzből tud gazdálkodni a frakció, ami lényegesen nagyobb teret ad a politikai építkezéshez. Mint írja Tóth, a szavazás előtt minden frakciótaggal egyeztetett, és állítása szerint mindenki egyetértett vele abban, hogy „a párt túléléséhez szükséges nehéz döntést meg kell hozni”.

Ehhez képest meglepetés volt számára, hogy Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Szabó Sándor, Tóbiás József, Hiller István, Gurmai Zita, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes nem szavazta meg a javaslatot. A „renitenseknek” azt ígérte Tóth, hogy a július 30-i elnökségi ülésen „meghozzuk azt a döntést, amely a szolidaritásról és a tisztességről szól.

Mert olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést »muszáj« hazavinnie

– áll a pártelnöki levélben. Megköszönte ugyanakkor Bangóné Borbély Ildikónak, Harangozó Tamásnak, Hiszékeny Dezsőnek, Molnár Zsoltnak és Varga Lászlónak, hogy „felelősségteljesen, a párt érdekét szem előtt tartva, a megbeszéltek szerint jártak el és igennel szavaztak”.

A következmény belengetése Tóth részéről egyébként azért érdekes, mert a szavazásnál nem volt jelen. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik