Közélet

Adakoznak fizetésemelésükből a Párbeszéd képviselői

Kocsis-Cake Olivio szerint Karácsony Gergely szuper főpolgármester lenne, de előválasztással kell eldönteni, ki induljon a Fidesz ellen.

„Nagy eredmény, hogy volt egy közös, civil jelölt, viszont a kampány kimerült abban, hogy odaállítottuk, és azt mondtuk, tessék, nyerd meg” – ezt mondta az ellenzék számára kudarcos józsefvárosi polgármester-választásról Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Zoom.hu-nak.

Megjegyezte: nem született rosszabb eredmény az ellenzéki oldalon, mint az elmúlt tíz évben bármikor. A tanulság viszont az a jövőre nézve, hogy a kampány „aprómunkáját” nem lehet megspórolni, és időben neki is kell állni – már most el kellene kezdeni az ellenzéki pártoknak az egyeztetést arról, hogy 2022-ben ki, hol és hogyan indul, illetve mit vállal a kampányban. A jövő évi önkormányzati választás jelöltjeiben pedig legkésőbb ősszel meg kell egyezni.

Kocsis-Cake megjegyezte, mivel nyilván minden ellenzéki párt úgy gondolja, hogy ki tud állítani egy nagyon jó főpolgármester-jelöltet, az előválasztás segíthet eldönteni, hogy ki a legesélyesebb Tarlós István legyőzésére (ha egyáltalán őt indítja a Fidesz). A Párbeszéd még nem hozott döntést a jelölt személyéről, de a politikus szerint „Karácsony Gergely nagyon szuper főpolgármester lenne”.

Arra a kérdésre, hogy mi tetszik neki a legjobban a Parlamentben, azt mondta, „ahogy tiszteleg az őrség”, illetve „a hely szelleme”, történészként kicsit mindig megszeppen azon, hogy kik dolgoztak, vitatkoztak ott előtte az elmúlt több mint száz évben. Ugyanakkor úgy látja, a felszólalásoktól, kérdezéstől érdemi előrelépés nem várható a kétharmados Fidesz-többség mellett, ezért a Parlamenten kívüli lehetőségeket is aktívan keresni kell.

A képviselők fizetésemeléséről Kocsis-Cake azt mondta, ez nincs az ország száz legfontosabb kérdése között, így inkább az otthonápolók díját kellett volna emelni. Ezért nem is szavaztak, de tisztában vannak vele, „hogy a Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett”. A Párbeszédesek viszont a fizetésemelésüket jótékonyságra, illetve az ellenzék számára fontos célokra fordítják, mint a független sajtó vagy a vidéki autonóm közösségek támogatása. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik