Közélet

Megy a hümmögés és a mosakodás, hogy miért emelik meg havi 200 ezerrel a képviselői fizetéseket

Pénteken megvolt a nagy kormánypárti és látszatellenzéki összeborulás a szent cél érdekében, a törvényelőkészítő bizottságban átment terv szerint nemsokára háromszor annyit fog keresni egy – akár egész évben egyszer sem megszólaló – országgyűlési képviselő, mint egy átlagbért kereső magyar ember.

Ami jár, az jár: az ellenzék is megszavazta a képviselői fizetések megemelését
Ritkán ért egyet az ellenzék és a kormánypárt, de azért a saját pénzügyeiket szem előtt tartják.

Ez annyit tesz, hogy a mostani kb havi bruttó 750 ezer forintos képviselői alapbér 200 ezer forinttal, bruttó havi 948 ezer forintra nő. Aki bizottságban is benne van, az már több mint havi bruttó 1,1 millió forintot kap. A frakcióvezetők meg közel 2 milliót.

Ugyan lesz még egy szavazás a parlamentben, de garantált, hogy így is lesz, ugyanis a törvényelőkészítő bizottságban az ellenzék részéről a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd képviselői is megszavazták ezt a javaslatot. (A DK képviselője nem, az LMP-é el sem ment az ülésre.)

Pénteken a Fidesz-KDNP magyarázkodott, szerintük ugyanis utoljára a képviselők fizetése emelkedik, és ez szerintük máris indokolja a lépést. Most pedig az ellenzék folytatta a mosakodást.

Az RTL Klub híradójának nyilatkozva azt adták elő az ellenzéki oldalról, hogy a kormányoldal végül is megzsarolta őket.

Összekötötték a szóban forgó javaslatot egy másikkal, amely főként az ellenzéket sújtotta volna: a listán mandátumot kapó képviselők, frakciók kevesebbet költhettek volna működésre, vidéki irodákra, és mivel az ellenzéki oldalon főként országos listáról jutottak be képviselők a parlamentbe, ezért fájt volna nekik jobban, mint a fideszeseknek. Na, gyorsan észbe kaptak az ellenzékiek, és hűségesküt tettek, hogy inkább megszavazzák a képviselői béremelésre vonatkozó szintén kormánypárti javaslatot, csak ne hozza őket nehezebb helyzetbe a Fidesz-KDNP.

Hát így alakult, na.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik