Közélet

Mészáros Lőrinc köre irányíthatja a frissen átszervezett állami céget

Megszűnik a Külgazdasági és Külügyminisztérium fennhatósága alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., illetve annak leánycége, a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. – derült ki a csütörtökön megjelent cégközlönyből. A két cég összeolvadással egy új gazdasági társasággá alakul, melynek neve:

HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. 

A cégközlönyben közölt adatok szerint a társaság vezetője Ligetfalvi Gábor lesz. Az új elnök több állami cégben is feltűnt a 2010 óta tartó Fidesz-KDNP kormányzás óta. Dolgozott többek közt:

  • A Magyar Gáz Tranzit Zrt.-nél 2012 és 2013 között.
  • A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatánál, az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-nél 2012 és 2013 között.
  • A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nél 2014 és 2015 között.

De ami ennél érdekesebb, hogy az exportfejlesztési ügynökség élére történő kinevezésével nagyjából egy időben Ligetfalvi a Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti gázszerelő birtokába került MKB Bank leányvállalatának, az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek is vezető tisztségviselője lett.

Mészáros Lőrinc és cége megszerezte az MKB Bank felét
A pénzintézet amúgy a felcsúti polgármester egyik fő hitelezője.

Arról júniusban számoltunk be, hogy döntés született arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját, Oláh Zsanettet lecserélik az állami tulajdonú cég élén. Valamint, hogy alapjaiban szervezik át a kereskedőház és a hozzátartozó cégek működését.

A szlovéniai születésű Oláh Zsanettet 2015-ben nevezték ki. Elődjét, Kerekes Györgyöt váltva ő is azt a feladatot kapta, hogy szedje rendbe a menedzsmentet, mert a 2012-es alapítást követő három évben

összesen 9,5 milliárd forintos üzemi veszteséget produkált a cég.

A hatékonyság azonban lassan javult. A 2016-ban például 9,1 milliárd forintos anyagi ráfordítással 5,6 milliárd forintos bevételt tudott összehozni a cég. 4,5 milliárd a belföldi és 1,1 milliárd a külföldi értékesítésből jött össze.

Tavaly viszont már egy drasztikus lépésekre is szükség volt, hogy elkerüljék a teljes megborulást. Alig két évnyi próbálkozás után felszámolták a Szijjártó Péter külügyminiszter által 2015-ben meghirdetett déli nyitás „eredményeit”. A program részeként Afrika és Dél-Amerika számos országában nyitottak új önálló kirendeltségeket, 2017 novemberében azonban több mint egy tucatnyit be is zártak a sikertelenség miatt.

Vezércsere és teljes átalakítás jön a külügy kereskedőházánál
A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. igazgatónője már el is búcsúzott eddigi beosztottjaitól.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik