Közélet
Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos

Durván elszólta magát a fideszes politikus, emiatt még megütheti a bokáját

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 09. 13:15

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Simonka György fideszes képviselő ellen, ugyanis a hivatalosan szinte nincstelen, egy kezességvállalás miatt 85 millió forinttal tartozó, végrehajtási eljárással terhelt kormánypárti politikus csúnyán elszólta magát arról, hogy milyen gazdasági érdekeltségei vannak.

Az LMP-ből nemrég kilépett Hadházy szokásos, Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján mutatott rá, hogy Simonka György Kardoskút önkormányzatának januári testületi ülésén vett részt és vallotta be, hogy jól menő cégei vannak. A fideszes országgyűlési képviselő a hivatalos jegyzőkönyv szerint azt mondta:

Pusztaottlakán vannak a családi vállalkozásaim, egész jó jövedelemmel, ezért egy kicsi falu lakosságának figyelembe vételével magas az adóbevétele.

Mindez azért érdekes – hívta fel a figyelmet Hadházy –, mert Simonka a nyilvánosság előtt mindig tagadta, hogy különböző gazdasági vállalkozásokban lenne érdekelt. Sőt, vagyonnyilatkozataiban sem szerepelnek azok a jó jövedelemmel működő cégek, amiket emlegetett. A fideszes politikus csupán egyetlen céges érdekeltségét tüntette fel vagyonnyilatkozataiban, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-t.

Ez az a mára felszámolás alá került társaság, ami Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint majdnem egymilliárd forint kárt okozott az uniós és a hazai költségvetésnek. A cégnél a Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint már 15 személyt hallgattak ki gyanúsítottként a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő bűnügyben.

Fidesz-KDNP békés megye
973 millió forint kárt okozott a fideszes Simonka cége
Költségvetési csalás gyanúja miatt folytatnak nyomozást Simonka György rokonainak és cégeinek érintettségével. A fideszes képviselőt azonban védi a mentelmi joga.

Egyébként a Simonka György és családja köré pókhálóként fonódott céghálóval már számtalanszor foglalkozott a sajtó, ám ez az első alkalom, hogy a politikus is sajátjaként nyilatkozik a cégekről. A társaságok azért működhetnek jól, mert a gyakran előfordul, hogy a céghálón belül az egyik társaság brüsszeli forrást nyer, majd az arra kiírt közbeszerzést megnyeri a cégháló egy másik tagja. Előfordult, hogy a Simonka család egyik cége közbeszerzésen megbízta a másik cégét dinnyekóstoltatással.

Hadházy arról is beszélt, hogy miközben Simonka körzetébe számolatlanul ömlöttek az uniós felzárkóztatási célú milliárdok, ennek semmi látszata sincs. Mint mondta, ráadásul a korrupciógyanús programok sikertelenségével nemrég maga Simonka is kampányolt a kormánynál, hogy további uniós pénzek érkezzenek a térségbe. A kormánypárti politikus már nem településenként, hanem koncentráltan próbálna további pénzekhez jutni, ezért a Békés megyei önkormányzatokat beterelte a Calendula tervbe, amelynek honlapja egyébként rejtélyes módon mára nem elérhető.

A további brüsszeli források érdekében Simonka még inkább elszólta magát, amikor a Calendula tervről beszélt:

(…) egy olyan programot tudjunk letenni az asztalra a kormányzat számára, amivel be tudjuk bizonyítani, hogy külön-külön az elmúlt időszakban nem sikerült megállítani a hátrányos helyzetbe zuhanást, egyre rosszabb helyzetben vagyunk itt Dél-Békésben.

Hadházy szerint a kormánypárti politikus szavai felérnek egy beismeréssel, ugyanis miközben több fázisban költöttek el egy üzletviteli tanácsadó hálózat segítségével több milliárdot felzárkóztatásra, Simonka maga vallja be, hogy több ezer ember szivárgott ki Békés megyéből.

Ugyanakkor értelmetlen programokra jutott pénz bőven. Például 250 millió forintot nyert az alig pár száz fős Pusztaottlaka (ahol korábban Simonka volt a polgármester) kerékpáros központ létesítésére, miközben a megyében alig van kerékpárút. De szintén a fideszes képviselőhöz tartozó kör nyert 300 millió forint uniós pénzt arra is, hogy őshonos állatfajtákat mutassanak be Dél-Békésben.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.