Közélet

Egymás után gyanúsítják meg a fideszes Simonka György üzlettársait

Tovább emelkedett a gyanúsítottak száma a Simonka György, Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt érintő nyomozásban – értesült a 24.hu. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint már 15 személyt hallgattak ki gyanúsítottként a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő bűnügyben. Az eljárás a többek közt a Simonka tulajdonában álló – mára felszámolás alá került – Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél zajlik. A cégtulajdonosok közül korábban ketten is előzetes letartóztatásban voltak – mindketten a kormánypárti képviselő üzlettársai –, jelenleg viszont egy személy van házi őrizetben.

Letartóztatták egy fideszes képviselő üzlettársát
A férfi egy felszámolás alatt álló céget birtokol Simonka Györggyel közösen, költségvetési csalás ügyében hallgatták ki.

A szóban forgó társaság a legfőbb ügyész korábbi tájékoztatása szerint 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének. Polt Péter azt is megjegyezte, hogy a csaknem egymilliárd forintos kárt eddig nem térítette meg senki, s az összeg a nyomozás során akár emelkedhet is. Ugyanakkor fontos körülmény az ügyben, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőjét gyanúsítottként egészen biztosan nem hallgatták ki, ugyanis őt védi a mentelmi joga, tehát legfeljebb csak tanúként hallgathatták ki az ügyben.

973 millió forint kárt okozott a fideszes Simonka cége
Költségvetési csalás gyanúja miatt folytatnak nyomozást Simonka György rokonainak és cégeinek érintettségével. A fideszes képviselőt azonban védi a mentelmi joga.

Az már 2016 óta ismert, hogy Simonka Györgyöt is érinti az eljárás. Ezt pedig onnan lehet tudni, hogy Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének volt képviselője a fideszes politikus ellen tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett. Noha ezt az ügyészség elutasította, arról tájékoztatta a korábbi ellenzéki képviselőt, hogy feljelentését „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy a költségvetési csalás büntette miatt már folyamatban lévő bűnügyben vizsgálják.

Bod Tamás azért fordult a hatóságokhoz, mert szerinte Simonka György vagyonkimentést hajtott végre azzal, hogy eladta újkígyósi házát az egyik rokonának. Úgy vélte, ezt azért tette a fideszes politikus, mert felszámolási eljárás alá került a már említett Magyar Termés TÉSZ Kft., amiben Simonkának is tulajdonrésze van, az ingatlanügylettel pedig rajta nem lehet behajtani az adósságot.

Kiemelt képünkön Simonka György és Budai Gyula dinnyét kóstol. Fotó: MTI / Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik