Közélet

Újra elvégzik Felcsút vízrendezését, pedig korábban sem volt rá égető szükség

Az első Orbán-kormány idején botrány lett a beruházásból.

Mint korábban megírtuk, 2,4 milliárd forint uniós forrást kap a volt felcsúti polgármester tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. a Váli-völgy vízrendezési feladataira.

A Népszava arra hívja fel a figyelmet, hogy az első Orbán-kormány 2001 decemberében már elkülönített 2,7 milliárd forintot a „Váli-víz völgye (Alcsútdoboz, Felcsút, Kajászó, Óbarok, Tabajd, Vál) felszíni vízelvezetése” feladatra. Az viszont Magyarországon egyáltalán nem jellemző, hogy ilyen sűrűn adna pénzt egy térség vízrendezésére az állam.

A 2001-es üggyel sokat foglalkozott a sajtó, parlamenti vizsgálóbizottság is alakult. Ugyanis a Váli-völgy vízrendezését semmilyen sürgető körülmény nem indokolta, még Fejér megyében sem tartozott a legkritikusabb vízügyi helyzetben lévő kistérségek közé, mégis a hasonló célra az adott évben megszavazott teljes összeg mintegy 90 százalékát kapta meg.

A Népszava azt is felidézi ugyanakkor, hogy a beruházást követően jelentősen megemelkedtek a termőföldárak a térségben, ami tízmilliós nagyságrendű hasznot jelentett az Orbán Viktor felesége nevén lévő földek esetén. A parlamenti vizsgálóbizottság jelentése szerint ezekhez a területekhez 6 millió forintért jutottak hozzá, de 2005-ben már 34,3 millió forint volt a forgalmi értékük. Felcsúton terméskővel kirakott esővízcsatornákra és térkövezett kocsibeállókra is jutott a támogatásból.

Az újabb beruházás még inkább helyzetbe hozhatja a miniszterelnök köreihez tartozókat, a 2010-es kormányváltás óta ugyanis jelentős földterületeket szereztek a térségben – Mészáros Lőrinc 1000 hektárt, Tiborcz István 500-at, a miniszterelnök 13 hektárt vásárolt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője az Európai Unió csalás elleni hivatalához (OLAF) fordul az ügyben, készülő beadványa szerint már önmagában is nehezen indokolható, hogy az EU-val újra kifizettessenek egy költségvetési pénzből egyszer már megvalósult beruházást. Összeférhetetlenség is felmerülhet, ha kimutatható, hogy a támogatás a miniszterelnöki család, illetve Mészáros Lőrinc gyarapodását szolgálja. (Fotó: 24.hu / Berecz Valter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik