Közélet

Őrült tempóban drágultak a lakások? Nemsokára jöhet a következő nagy ugrás

Óriási ütemben nőttek az ingatlanok az elmúlt években, és már arról mennek a találgatások, hogy mennek-e még feljebb az árak vagy nagyjából elértük a csúcsot. Most egy miniszteri nyilatkozat inkább az előbbi forgatókönyvet erősíti.

Az új építésű lakásokra 2016 elejétől az EU-tól kért átmeneti kedvezményt a magyar kormány, a normál, 27 százalékos áfa helyett csupán 5 százalékos áfa terheli az új lakásokat. Elvileg lehetne hosszabbítást kérni az EU-tól, ezért is foglalkoztatja egy ideje az építőipari vállalkozásokat, hogy marad-e 2019 után is az alacsony áfakulcs. Nem mindegy ugyanis, hogy egy nettó 30 millió forintos ingatlanra másfél vagy bő 8 millió forint áfa rakódik-e rá, érthető módon könnyebb eladni az előbbit, és sokkal közelebb van egy használt lakás árához kedvezményes áfakulcs esetén az új lakás.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádióban kedden úgy fogalmazott: nem gondolkodik a kormány a hosszabbításon. 2019 végéig van ez a kedvezmény.

Arra biztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt.

Azzal is erősített rá erre a miniszter, hogy a kormány amikor bejelentette a kedvezményes adókulcsot, átmeneti időszakról beszélt, és ha most meghosszabbítanák ezt a kedvezményes időszakot, akkor senki nem venné komolyan a kormányt.

Könnyen lehet, hogy lesznek ingatlanfejlesztők, akik bedobják a törölközőt, ha 2020 elejétől újra a 27 százalékos áfával növelten kell értékesíteniük a lakásokat. Ezt nem vitatta Varga sem a Portfolio összeállítása szerint, de szerinte más szempontokat is figyelembe kell venni, amikor mérlegeli valaki az érveket, ellenérvekeket az 5 százalékos kulcs meghosszabbításáról vagy épp a kedvezményes időszak lezárásáról. Egyrészt az új építésű lakásoknak durván az egytizedét külföldiek vették meg, márpedig nem ez volt a kormány célja, hanem az, hogy valahogyan elősegítse a demográfiai fordulatot az alacsony áfakulccsal. Másrészt sokan befektetési céllal, a második vagy harmadik lakásukat veszik meg, kihasználva a nagyon baráti adókulcsot – indokolt a miniszter.

Márpedig ha az új lakások ára csupán az áfakulcs visszaemelkedése miatt hirtelen megugrik, akkor az alighanem húzni fogja magával a használt lakások árait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik