Belföld

A rendőrség még nyomozna a gyermekbántalmazással vádolt igazgató ellen, aki a tankerület szerint ártatlan

Meghosszabbítaná a rendőrség a nyomozást a gyermekbántalmazással vádolt igazgató ellen, de a tankerületet még ez sem győzte meg arról, hogy Putnoki Zsoltot legalább az eljárás ideje alatt felfüggesszék. Szerintük ugyanis a korábbi fideszes polgármester ártatlan.

Ahogy azt elsőként megírtuk, gyermekbántalmazási ügybe keveredett Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatója.

A 24.hu-nak nyilatkozó tanárok és szülők áprilisban azt állították, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármestere több gyereket megütött, köztük egy kislányt, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el.

Az utolsó hasonló eset 2018. április 13-án történt, amikor kettesben maradt Putnoki Zsolt egy 13 éves roma fiúval az igazgatói irodában. A szobában a konfliktus tettlegességig fajult, az igazgató pedig feljelentette a diákot. Később viszont – feltehetően a tanárok beszámolói alapján – kiskorú veszélyeztetése miatt az igazgató ellen is nyomozást rendeltek el. Az egyik pedagógus azt is hallotta, ahogy a gyerek azt kiabálja:

Ne bántson, igazgató úr!

Ezek után kezdődött a rendőrségi nyomozás egyrészt kiskorú veszélyeztetése miatt, másrészt pedig közfeladatot ellátó személy elleni bántalmazás miatt. A nyomozás június 13-án és június 14-én zárult le.

A rendőrségtől megtudtuk,

hogy a kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt folytatott eljárásban a rendőrkapitányság előterjesztést tett az illetékes ügyészségen a nyomozás határidejének meghosszabbítására. 

Fotó: Bielik István / 24.hu

És miközben az igazgató elleni nyomozást meghosszabbítják, a gyerekkel szembeni eljárást megszüntette a nyomozó hatóság.

Ezek után logikus lépésnek tűnne, hogy a Közép-Pesti Tankerületi Központ azonnal felfüggeszti az igazgató megbízását, legalább a nyomozás idejére, de nem ez történt. Sőt, ahogy a tankerület válaszából kiderült, ők lefolytattak egy saját vizsgálatot, és azt derítették ki, hogy az igazgató ártatlan.

A válasz így szólt:

A Közép-Pesti Tankerületi Központhoz hivatalos megkeresés a rendőrhatóságtól a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatójával kapcsolatos eljárásról nem érkezett. Az intézményben 2018. május 15-16-án a Tankerületi Központ – az ellenőrzési tervében foglaltaknak megfelelően – komplex törvényességi vizsgálatot folytatott le. Az ellenőrzés kiterjedt az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény intézményi alkalmazásának vizsgálatára is.

Ugyan a törvényességi ellenőrzés jegyzőkönyvének készítése folyamatban van, megállapítható, hogy az átfogó vizsgálat nem tárt fel olyan szabálytalanságot, amely munkáltatói intézkedést igényelne. A Közép-Pesti Tankerületi Központ az általa fenntartott intézményekben mindent megtesz a gyermekek biztonságáért, kiegyensúlyozott érzelmi és értelmi fejlődéséért.

Sikerült elérnünk az anyukát, akinek gyereke kettesben maradt az igazgatóval még áprilisban. Habár annak nagyon örül, hogy a fiával szembeni nyomozást megszüntették, azt elmondta, hogy ha az igazgató marad, ő biztosan elviszi az intézményből három ott tanuló gyerekét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik