Belföld

A rendőrség még nyomozna a gyermekbántalmazással vádolt igazgató ellen, aki a tankerület szerint ártatlan

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2018. 06. 15. 11:53

Meghosszabbítaná a rendőrség a nyomozást a gyermekbántalmazással vádolt igazgató ellen, de a tankerületet még ez sem győzte meg arról, hogy Putnoki Zsoltot legalább az eljárás ideje alatt felfüggesszék. Szerintük ugyanis a korábbi fideszes polgármester ártatlan.

Ahogy azt elsőként megírtuk, gyermekbántalmazási ügybe keveredett Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatója.

A 24.hu-nak nyilatkozó tanárok és szülők áprilisban azt állították, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármestere több gyereket megütött, köztük egy kislányt, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el.

Az utolsó hasonló eset 2018. április 13-án történt, amikor kettesben maradt Putnoki Zsolt egy 13 éves roma fiúval az igazgatói irodában. A szobában a konfliktus tettlegességig fajult, az igazgató pedig feljelentette a diákot. Később viszont – feltehetően a tanárok beszámolói alapján – kiskorú veszélyeztetése miatt az igazgató ellen is nyomozást rendeltek el. Az egyik pedagógus azt is hallotta, ahogy a gyerek azt kiabálja:

Ne bántson, igazgató úr!

Ezek után kezdődött a rendőrségi nyomozás egyrészt kiskorú veszélyeztetése miatt, másrészt pedig közfeladatot ellátó személy elleni bántalmazás miatt. A nyomozás június 13-án és június 14-én zárult le.

A rendőrségtől megtudtuk,

hogy a kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt folytatott eljárásban a rendőrkapitányság előterjesztést tett az illetékes ügyészségen a nyomozás határidejének meghosszabbítására. 

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

És miközben az igazgató elleni nyomozást meghosszabbítják, a gyerekkel szembeni eljárást megszüntette a nyomozó hatóság.

Ezek után logikus lépésnek tűnne, hogy a Közép-Pesti Tankerületi Központ azonnal felfüggeszti az igazgató megbízását, legalább a nyomozás idejére, de nem ez történt. Sőt, ahogy a tankerület válaszából kiderült, ők lefolytattak egy saját vizsgálatot, és azt derítették ki, hogy az igazgató ártatlan.

A válasz így szólt:

A Közép-Pesti Tankerületi Központhoz hivatalos megkeresés a rendőrhatóságtól a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatójával kapcsolatos eljárásról nem érkezett. Az intézményben 2018. május 15-16-án a Tankerületi Központ – az ellenőrzési tervében foglaltaknak megfelelően – komplex törvényességi vizsgálatot folytatott le. Az ellenőrzés kiterjedt az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény intézményi alkalmazásának vizsgálatára is.

Ugyan a törvényességi ellenőrzés jegyzőkönyvének készítése folyamatban van, megállapítható, hogy az átfogó vizsgálat nem tárt fel olyan szabálytalanságot, amely munkáltatói intézkedést igényelne. A Közép-Pesti Tankerületi Központ az általa fenntartott intézményekben mindent megtesz a gyermekek biztonságáért, kiegyensúlyozott érzelmi és értelmi fejlődéséért.

Sikerült elérnünk az anyukát, akinek gyereke kettesben maradt az igazgatóval még áprilisban. Habár annak nagyon örül, hogy a fiával szembeni nyomozást megszüntették, azt elmondta, hogy ha az igazgató marad, ő biztosan elviszi az intézményből három ott tanuló gyerekét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.