Közélet

Barabás: igenis létszámstop van a mentőknél

Hazudozással vádolta a kormányt és 60 százalékos béremelést kért a mentősöknek a Párbeszéd politikusa.

A Párbeszéd törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy hatvan százalékkal emeljék fel az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak bérét, oldják fel a létszámstopot. Előzőleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma tagadta, hogy a mentősöknél létszámstop van, de ezt az ellenzéki párt szóvivője „hazudozásnak” nevezte.

Barabás Richárd az állami hírügynökségnek azt mondta, aktív kapcsolatban állnak a mentősökkel, tőlük tudják, hogy az Országos Mentőszolgálatnál is létszámstop van érvényben. Ez tragikus állapotokat fog okozni, mert a szervezetnél már most is nagyon alacsony az orvosok, az ápolók és a gépkocsivezetők száma.

Mint mondta: az nem bűn, ha a kormány áttekinti, hogy hogyan lehet a bürokrácia hatékonyságán javítani, de a magyar emberek egészségét nem lehet kockáztatni. Szerinte inkább az államtitkárok között kellene létszámstopot bevezetni, mert annyival nőtt a számuk, hogy lassan már a Fidesz-tagsághoz jár a poszt.

Közben a Klubrádióban a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke is komoly munkaerőhiányról beszélt. 

Kusper Zsolt szerint a mentőszolgálat több kocsija azért áll, mert nincs rá személyzet. Példaként említette, hogy volt olyan bajtársa, aki 25 év után hagyta ott a mentőzést, mert a BKV-nál kétszer annyit kap. A mentősök keresetei nem változtak jelentősen az utóbbi időben, az érdekképviseleti vezető szerint havi 110-190 ezer forint körül kapnak mentőápoló és gépkocsivezető kollégái.

Ezért vonulnak utcára a mentők: 29 év munkaviszony = nettó 111 ezer forint
Meg azért, mert már joguk, és munkaruhájuk sincs. A tüntetés szervezőivel beszéltünk.

Szerinte a sajtóban megjelent, majd cáfolt létszámstop elég érdekes helyzetet teremtene, mert bár az Országos Mentőszolgálat tagadja, folyamatos a munkaerőhiány. A szövetségi elnök azt mondta, minden területen több ember kellene, nemcsak mentőápolóból és  gépkocsivezetőből van kevés, hanem mentőorvosból is.

Tavaly májusban a mentősök demonstráltak bérezésük,  munkakörülményeik miatt.

Utcára vonultak a mentők Budapesten
A demonstráción pár százan vettek részt szerdán kora délután.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik