Közélet

Bottal üthetjük a kampánytartozások nyomát

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
A gyatrán teljesítő pártok nagy része már most elérhetetlen.

Összesen hárommilliárd forint kampánytámogatást kell visszafizetniük azoknak a pártoknak, akik az áprilisi országgyűlési választáson nem értek el értékelhető eredményt. 16 párt érintett, közülük csak háromról lehet tudni, hogy rendezte tartozását a Magyar Államkincstárral. A többiek vagy nem tudnak, vagy nem is akarnak utalni, sőt, vannak, akik elérhetetlenek, vagy csak nem akarnak nyilatkozni tartozásukról – ez a Zoom.hu összeállításából derül ki.

Juhász Pétertől, az azóta megszűnt Együtt azóta lemondott elnökétől megtudták: a 153 milliós tartozásból 145-öt befizettek, és a maradék is rendelkezésre áll, napokon belül azt is küldik. Mint emlékezetes, a pénzt közösségi gyűjtésből teremtették elő.

Csaknem kétszer ennyivel tartozott a Magyar Munkáspárt, amely csak 0,27 százaléknyi listás szavazatot kapott. Thürmer Gyula elmondta, nem is vállalták azt a kockázatot, hogy költenek a 305 milliós kampánytámogatásból, saját tartalékukból kampányoltak, így nem okozott gondot a pénz visszafizetése. Ugyanígy cselekedett a MIÉP is.

A Szepessy Zsolt-féle Összefogás Pártra összesen 1407-en szavaztak. A pártelnököt hiába kérdezték, mi újság a 305 milliós tartozással, ugyanis amikor meghallotta, hogy a sajtótól keresik, sajnos nem ért rá nyilatkozni. A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt elnöke, Kovács András pedig azt mondta, azért nem fizették vissza a pénzt, mert a vonatkozó törvény több pontjával kapcsolatos alkotmányjogi panaszt terjesztettek elő, és most várják az Alkotmánybíróság döntését.

Nem érkezett válasz az Iránytű Párttól, a NET Párttól, a Rend És Elszámoltatás Párttól, a Kell Az Összefogás Párttól, a Közös Nevező 2018 Párttól, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párttól, a Családok Pártjától, a Magyarországon Élő, Dolgozó És Tanuló Emberek Pártjától, valamint a Magyarországi Cigánypárttól sem.

A Kétfarkú Kutya Pártnak nem kell visszafizetniük a pártlistára kapott kampánytámogatást, mert 1 százaléknál bőven jobb eredményt értek el, de az egyéniben 2 százalékot el nem ért jelöltjeik miatt 25 millió forinttal tartoznak. Ennek kifizetésére adománygyűjtő kampányt indítottak, és közölték, hogy az érintett jelöltjeiket kivégzik, hogy tanuljanak belőle.

Szerdán egyébként arról írtunk, hogy változtatna a Fidesz a választásról szóló törvényen. Egyrészt nem kaphatna támogatást az a jelölt, akinek korábban is keletkezett tartozása, de nem fizette ki, másrészt a tartozásért együtt felelne az adott párt összes jelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik