Közélet

Németh Szilárdék átszabnák a választási törvényt, leáldozhat a kamupártoknak

Csak azok kaphatnának pénzt, akiknél van szmélyi helytállás. Az idei választások után több kamupárt és több százmillió forint is eltűnt.

Változik a választásról szóló jogszabály,  törvényjavaslatot a Fidesz képviselői, Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd nyújtották be — számolt be a hvg.hu.

A tervezet szerint támogatást csak akkor kaphat a választásra listát állító párt, ha

a párt vezető tisztségviselői és listán állított, valamint egyéni választókerületi jelöltjei állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért.

A javaslat szerint nem jár állami hozzájárulás annak a jelöltnek,

  • akinek korábban visszafizetési kötelezettsége keletkezett, és azt nem teljesítette, továbbá a behajtás sem vezetett eredményre,
  • aki olyan párt jelöltje volt, amely a visszafizetési kötelezettségét nem teljesítette.
    Nem jogosult támogatásra az a párt,
  • amelynek korábban visszafizetési kötelezettsége keletkezett, és azt nem teljesítette,
  • amelynek vezető tisztségviselője olyan párt vezető tisztségviselője volt, amely visszafizetési kötelezettségét nem teljesítette.

Ha a pártlistát állító párttól a tartozást nem sikerül behajtani, a párt vezető tisztségviselői, a pártlistán állított jelöltjei, valamint egyéni választókerületi jelöltjei állnak helyt. Ha ők sem fizetnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézkedik a vezető tisztségviselővel, illetve a jelölttel szemben.

Az országgyűlési választások után több kamupárt és több százmillió forint is eltűnt, nézze csak:

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik