Belföld

Áder odaverne a kamupártoknak, Kövér demokráciát ígér, Orbán a miniszterelnök

Az újságírók meg nem mehettek a képviselők közelébe. Ez történt az alakuló ülésen.

Túl az istentiszteleten a Fidesz-KDNP-frakció, tíz órától pedig megtartja alakulóülését a rendszerváltás utáni nyolcadik parlament.

A mise 1990 óta először az Országgyűlés épületében celebrálódott. Rugózhatnánk azon, mi a csudáért kellett behozni e pártosan transzcendens eseményt a Hold utcai református templomból, miért kellett elengedni a szintén hagyományos koszorúzást az örökmécsesnél, dekázhatnánk, vajon tényleg ok, vagy csupán ürügy, hogy a kormánypárti képviselők nem kívántak attakot a tüntetőkkel; a pikírtkedők meg vizionálhatnák, hogy négy év múlva már az ülésteremben osztják az ostyát, plusz egy ciklussal odébb pedig maga Orbán Viktor ölti magára a habitust.

De mi ünnepelni jöttünk, számunkra egy új, szabad törvényhozás munkába állása igenis pirosbetűse a demokráciának; legyenek bármilyen méltóak/méltatlanok a körülmények, fehér inget, élére vasalt nadrágot öltünk.

Szóval ez itt egy tudósítás, folyamatosan bővülünk.

Rendkívüli eseményként jegyezhetjük föl azt is, hogy újságírók jelenlétükkel emlékünk szerint most először nem zavarhatják a megalakulókat, se a terembe, se a karzatra, de még a patkót ölelő folyosóra sem teheti lábát fotóson kívül sajtós; az indok állítólag az, hogy túl sok a vendég.

Mindenesetre így nem kell tartani az ünnep pompáját opálosító kérdésektől.

Ellentétben az odakinttel: az Alkotmány utcában tíztől tüntetés platóról, tessék belenézni.

Kezdődik a tüntetés az Alkotmány utcánál.

Közzétette: 24.hu – 2018. május 8.

Áder nyit

A Himnusz közös éneklése után Áder államfő kötelező mondatai következtek, a köztársasági elnök bejelentette, hogy megvan mind a százkilencvenkilenc képviselő, majd átadta az ülésvezetést a Ház doyenjének, a volt fórumos, volt kisgazda, jó ideje fideszes korelnöknek, a nyolcvankét éves Turi-Kovács Bélának.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Turi-Kovács kissé túlmozogva szerepét azon pörgött, hogy az ellenzéknek nehéz lehet elviselni a vereséget, s kérte az érintetteket, inkább ne jelentsék fel a külföldnek kormányukat, hazájukat. Azt is mondta, a „magyar vidék határozottan állást foglalt”, mármint a Fidesz mellett, annak ellenére, hogy jólét ott nincs (sincs), csupán remény.

Sőt, kigondolt ő még erősebbet is:

Végre az Isten, Haza, Család immár nem csupán egy párt reklámszövege.

Mondta ezt az a honatya, aki az Isten, Haza, Család jelszava alatt működő kisgazdapárt színeiben lett ismert politikus. Ugorjunk, az be szokott jönni.

Patyi és Pálffy beszámol

A Nemzeti Választás Bizottság elnöke, Patyi András beszámolóján estünk túl eztán, nem idézzük szavait, inkább az alábbi, a kampányfinisben a kormányfő stábja által (!) közreadott videót illesztjük ide, mi magunk számtalanszor végignéztük, állítjuk, ebben a pár percben benne a rendszer (NER) veleje, gyengesége s ereje egyaránt.

Patyi után Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője is beszámolt, ez a rend; szó esett az április nyolcadikai bénázásokról, a sorállásról, az indokolatlanul későn publikált eredményekről. Az NVI első embere szerint itt az ideje áttekinteni a szabályozást, de együtt rendben volt „a lebonyolítás”.

Eztán a kötelező mandátumvizsgálat következett, természetesen minden mandátum igazolódott, mind a képviselőké, mind az összes (tizenkét) nemzetiségi szószólóé.

A teremben már most beindult az erózió: a szünet után tízen nem értek vissza, így százkilencvenkilenc helyett mindössze száznyolcvankilencen vettek részt a ciklus legeslegelső, mandátumigazoló szavazásán.

Melyet névsorolvasás követett: az öt legfiatalabb képviselőnek jutott ez a feladat, ennek során először hallhattuk a t Házban a zöld Ungár Péter hangját s ámulhattunk tüsire minimalizált frizuráján.

Jobbra, balra át!

Az eskütételt ünnepélyes zászlóbevonulás vezette föl, ennek során hangzott el a nap alighanem legmélyértelműbb mondata, vezényszava a díszelgők parancsnokától:

Zászlóvivők, jobbra, balra át!

Fotó: Marjai János / 24.hu

Az eskütétel után a DK frakciója kivonult, Turi-Kovács kérte a maradókat, hogy ne vegyenek tudomást az incidensről.

A zöld Hadházy Ákos egyedüliként nem tette le esküjét, mondván, Orbán Viktorral és Farkas Flóriánnal közös légtérben és közös időben erre nem hajlandó; lesz még ennek retorziója. (Utóbb sajtótájékoztatóján kérdésre Szél Bernadett azt mondta, Hadházy továbbra is csapattag az LMP-ben, pártjában feddés nem éri majd őt mai akciója miatt, amiről jó előre értesítette a vezetést.)

Áder odaverne a kamupártoknak, majd iránytűért kiáltott

Áder az immár megesküdött törvényhozás előtt is szólt.

Hangsúlyozta, az új kormány legitimációja minden vitán fölül áll.

Javaslatai támadtak:

  • illene áttekinteni a választási törvényt
  • felhozta, hogy 23 párt állított választási listát, ám 15 még a fél százalékot sem érte el, miközben mind legalább 153 millió forint állami támogatást kapott, amivel sokuk alighanem képtelen lesz elszámolni; konklúzió: tán vissza kéne térni a régebbi, szigorúbb indulási feltételekhez
  • helyenként hatalmas sorok alakultak ki a választás napján; Áder hálás a türelmes voksolóknak, s ostorozta a szervezést.

Bejelentette, hogy felkérte kormányfőnek Orbán Viktort (aki igent mondott), s javasolta az Országgyűlésnek, hogy a jelöltet válassza meg az ország miniszterelnökéül

Eztán az unió vezetőit ekézte, akik közül szerinte sokan elveszítették az iránytűjüket.

Honnan jövünk, mit értünk el, mit kell tennünk még? – úgy vélte, ezeket a kérdéseket kell feltenni az EU-ban. Szuperállammá válni rossz, a föderalizmus az üdvös.

Hold, Föld, víz

A robotizáció és a digitális gazdaság is bekerült a beszédbe, s összehasonlítást nyert az Apollo-11 1969-es infotechnikája egy mai okostelefon teljesítményével (utóbbi győzött), s a digitális világ sötét oldalának veszélyeire is fölhívta a figyelmet az államelnök.

A zöldügyek sem maradhattak ki, jólét versus erőforrás, valamint hulladék vagy nyersanyag; „az emberiség mérhetetlen kapzsiságáról” szintén szó esett.

Áder négy szót adott útravalóul a képviselőknek, pont azokat, melyeket négy éve is a honatyák, honnők figyelmébe ajánlott, mégpedig Kölcsey Ferenctől kölcsönözve:

A haza minden előtt.

A szónoklat vizualitásának szerves részeként rögzítettük, hogy az elnök, megszakítva beszédét, kétszer is ivott kristálypoharából.

Aztán húsz perc szünet következett, melynek célja az esküokmányok ellenőrzése volt. Mi pedig, míg a procedúra tartott, javasoltuk, töltsük művelődéssel a pauzát: nézzünk bele az Apollo-11 közel fél évszázaddal ezelőtti életébe.

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – Neil Armstrong űrhajós mondta ezt a halhatatlant 1969. július huszadikán, az első Holdra lépés pillanatában.

„Kis lépés egy embernek, egy hosszúlépést nekem” – tette hozzá állítólag még aznap este egy törzsvendég valamely ferencvárosi borozóban.

Hiányzik egy fő

S vajon mit mond majd Turi-Kovács levezető elnök a szünetet követően? Ezt a kérdést tettük föl magunknak.

Idővel megszületett a válasz: hát azt, hogy az esküjét le nem tett Hadházy Ákos a hiátus betöméséig nem vehet részt a Ház munkájában.

Aztán a frakciók és vezetőinek bejelentése következett, eszerint:

  • a Fidesz 117 fős frakcióját Kocsis Máté irányítja
  • a Jobbik 26 fős frakcióját  Gyöngyösi Márton
  • KDNP-s 16 főt Harrach Péter
  • az MSZP 15-öt Tóth Bertalan
  • A DK 9-eket Gyurcsány Ferenc
  • az LMP 9 fős csapata Szél Bernadett parancsnoksága alatt áll
  • a PM 5 fős egységét Szabó Tímea irányítja.

Az összes bejelentés tapsot kapott, kivéve a DK-s bekezdés, lévén onnan egyetlen képviselő sem ült odabent.

Aki nem ért az apollós videó végére, ismét elmerülhetett a Holdra szállásban, ugyanis újfent szünet volt, ezúttal negyven perc, tárgya az Országgyűlés elnökének titkos szavazással történő megválasztása.

Az egyetlen jelölt, Kövér László volt, előre gratuláltunk neki, indokoltan.

Lettek eztán nyílt szavazással, elsöprő többséggel hat alelnök, név szerint:

  • a fideszes Jakab István
  • a szintén fideszes Lezsák Sándor
  • a kereszténydemokrata Latorcai János
  • a jobbikos Sneider Tamás
  • a szoci Hiller István
  • a fideszes Hende Csaba.

S lett jegyző is, tizenhárom:

  • a fideszes Bodó Sándor
  • a szintén fideszes Gelencsér Attila
  • a dettó fideszes Tiba István
  • Szűcs Lajos a Fideszből
  • a fideszes Földi László
  • a kereszténydemokrata Móring József Attila
  • a jobbikos Szávai István
  • a jobbikos Szilágyi György
  • a szocialista Hiszékeny Dezső
  • a szoci Szabó Sándor
  • az MSZP-s Varga László
  • a párbeszédes Tordai Bence
  • a szocialista Arató Gergely.

Van házbizottságunk is, tagjai:

  • Kövér László
  • Jakab István
  • Lezsák Sándor
  • Hende Csaba
  • Kocsis Máté
  • Harrach Péter
  • Gyöngyösi Márton
  • Gyurcsány Ferenc
  • Szél Bernadett
  • s Szabó Tímea.

Kövér László: Mindent a népért

A következő aktus az új házelnöké volt.

Kövér László arról beszélt, hogy ötvenkilenc éves, harminc éve politizál s nyolcadik éve házelnök. Kiszámíthatóságot ígért, parlamentáris demokráciát, melyben a politikai hatalom egyetlen forrása a népakarat, a szabad választás.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Kossuthtal szólva bízik benne, hogy minden politikai erő aláveti magát az április nyolcadikán megmutatkozott népakaratnak, s az ismert kossuthi ideának:

Mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett.

(Szabad ide beszúrni még egy Kossuthot? Mondjuk azt, ami az iménti alatt olvasható a citátumgyűjteményben: „Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága, boldogsága fölött kétségbe nem esem.”)

Tisza Istvánt idézve Kövér így zárta rapid szónoklatát:

Biztosíthatom a tisztelt Házat, hogy egy becsületes ember egész kötelességtudatával és egész felelősségérzetével fogok föladatom megoldásához.

A nap finisében háznagya, pontosabban háznagynője lett a Háznak, mégpedig a fideszes Mátrai Márta személyében. (2012 óta él ez a funkció, azóta Mátrai Mártáé e funkció, a startnál interjúztunk is vele egy vicceset.)

Kedves intermezzónak minősítjük, hogy miután Kövér László az elnöki pulpitusról jelezte, hogy a miniszterelnöknek választott Orbán Viktor “a felszólalás lehetőségével később kíván élni”, a somolygó Orbánt vágta be a közvetítés, s a kormányfő ajkáról a következő mondatot olvastuk le:

Micsinálok?!

Az orbáni pikírt bizonytalanság oka alighanem az, hogy Kövér László hatalmas bajusza tompítja az olykor slendriánul artikulált házelnöki szavak érthetőségét.

De hát ez legyen a legnagyobb bajunk.

Éljen az új Országgyűlés!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik