Belföld

Zuschlag János: Orbán Viktor nagyon ügyes politikus

Megdicsérte Orbán Viktort, Habony Árpád teljesítményét pedig elismerte Zuschlag János egykori szocialista politikus, aki ellen tiltott adatszerzés miatt zajlik nyomozás a 2018-as választással összefüggésben. A négy hónapig tartó előzetes letartóztatásból nemrég szabadult volt MSZP-s országgyűlési képviselő korábban hat évet töltött börtönben, és tapasztalatai szerint mára jelentősen javultak a börtönkörülmények. A kamupártok körül többször feltűnt volt politikus a 24.hu-nak arról is beszélt, igazságosnak tartja a Fidesz által létrehozott kampányfinanszírozási rendszert. Zuschlag egyébként ügyvédi pályára lépne, ám előélete miatt erre leghamarabb 2029-ben lesz lehetősége.

Nem fél?

Nem. Miért kellene félnem?

Mert állandósulni látszik, hogy a politika és a börtön között ingázik. Ezúttal ismét az utóbbi következhet, akár évekre rács mögé kerülhet.

Azért ezt nem gondolnám. Az az ügy, amelyben jelenleg gyanúsított vagyok, egy kisebb tárgyi súlyú bűncselekmény, mint amiért korábban elítéltek. Egyelőre zajlik a nyomozás.

Korábban hat évet töltött börtönben. Idén januárban pedig tiltott adatszerzés gyanújával vették őrizetbe, négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akart társaival pártok nevében több százmillió forint állami támogatáshoz jutni a 2018-as választási kampányban. Nem csupán botlásnak tűnik. Mi történt?

Fontos tisztázni, hogy a gyanú nem több annál, mint hogy én tudtam arról, hogy egyes választókerületekben voltak olyan jelöltek, akik a 2018-as választásra egy biztosítótársaság adatbázisából akarták az ajánlásokat összegyűjteni. Ezt én tudtam, nem is tagadom, ám nem foglalkoztam vele. Azonban szó sincs arról, hogy kamupártokat vagy fiktív pártokat, illetve azok állami támogatását érintené a nyomozás, ez csupán szóbeszéd.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Az adóhivatal szerint összesen 9 ezer ember adatai kerültek ki a biztosítótársaságtól, amit egyes jelöltek felhasználtak volna. Hogyan szerezték meg?

Nem tudom, mert nem én szereztem meg. Nem is láttam az adatbázist, a számítógépemet megvizsgálták, és nem találtak semmit. Az volt az én nagy hibám, hogy tudtam róla. Nyilván néhány jelölt az adatbázis alapján elkezdte felhívni az ügyfeleket, és egyeztette velük a személyes adataikat. Ugyanakkor fontos hangsúlyoznom, hogy nem egy pártról van szó, hanem annak néhány jelöltjéről.

Valamiért mégiscsak ön került előzetes letartóztatásba.

Erre az egyik indok a bűnismétlés veszélye volt. Ez azt jelentette, hogy a bíróság és az ügyészség szerint, ha szabadlábra helyeznének, akkor beavatkoznék a 2018-as parlamenti választás jelöltállítási folyamatába.

Azt mondta, abban volt felelőssége, hogy tudott a dologról, de nem akadályozta meg. Ugyanakkor csak ketten kerültek előzetes letartóztatásba, ön és egy és egy 24 éves fiatalember. Ez alapján nem tűnik életszerűnek, hogy csak annyi volt a rovásán, hogy tudott a visszaélésről.

Szerintem ha nem rólam lett volna szó, akkor nem is lett volna előzetes letartóztatás az ügyben.

Nem mellékes, hogy önnek már volt tapasztalata hasonló politikai ügyekben.

Ez kétségtelen, korábban is segítettem pártokat a választási kampányban.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Ráadásul ez az eset kísértetiesen hasonlít arra, ami a 2014-es parlamenti választás előtt történt. Ön akkor két „kispárttal” került kapcsolatba, amelyek alkalmasak voltak a választás idejére jelentős állami támogatáshoz jutni. Az említett két – mára eltűnt – kamupárton később 200 millió forintot kértek számon, az adóhatóság pedig velük együtt csaknem kétmilliárd forintot sosem tudott behajtani.

Az adóhatóság ezeket az ügyeket nem zárta le, mert az összeg behajtható a párt tisztségviselőin.

úmp szendvicsember 1 (új magyarország párt, )
Máris megszűnt a nyomozás az egyik kamupárt ellen
Az Új Magyarország Párt az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt.

Az új szabályok alapján már behajthatók ezek az összegek, ám a 2014-ben hatályos törvények szerint ez a feladat nem volt egyszerű.

A demokrácia folyamatosan fejlődik. Ha akadnak kiskapuk, azokat előbb-utóbb bezárják.

Tehát elismeri, hogy voltak kiskapuk.

Mindenhol vannak kiskapuk.

A jelenlegi ügyben 9 ezer választó személyes adata érintett. Érdekes körülmény, hogy a 2014-es választáson pedig az egyik párt, amellyel kapcsolatba került szélsebesen gyűjtött össze 15 ezer támogató aláírást, országos listát állított, s így jogosult lett majdnem 150 millió forint állami kampánytámogatásra, ám a választáson végül csak 1578 szavazatot kapott. Nem találja ezt furcsának?

Ez a frusztrált ellenzéknek a szövege, mert négy, illetve nyolc éve elveszítették a választásokat, s keresik a felelősöket.

Pedig a Fidesz egy teljesen normális és igazságos kampányfinanszírozási rendszert teremtett. Mindenkinek egyenlő esélye van.

Éppen ezért nem is tudom értelmezni például azt a vádat, amely szerint kamupártok jöttek volna létre.

Pedig nem nehéz értelmezni. Közvetlenül az idei, de a 2014-es választás előtt is gombamód szaporodtak a semmiből érkező politikai kamupártok, gyanúsan a felvehető állami támogatás megszerzése érdekében.

De az is lehetett, hogy ezek a pártok a saját politikai céljaikat akarták megvalósítani, és jelölteket akartak állítani.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Azt nem találja furcsának, hogy a kamupártok jelöltjei leginkább azokban a körzetekben szaporodtak meg, ahol szoros verseny volt kilátásban a kormánypárti jelölt és az ellenzéki kihívó közt?

Azt gondolom, hogy a demokrácia egy bonyolult dolog. A kamupártokról pedig még soha senki nem bizonyította be, hogy valóban azok lennének.

Mindenesetre a Fidesz-KDNP ismét kétharmaddal nyert. Erről mit gondol?

Ha az ellenzék nem lett volna impotens, akkor a Fidesznek nem lett volna meg a kétharmada. Véleményem szerint, amíg az ellenzék nem jön rá, hogy nem Budapest határainál van vége az országnak, addig így fog járni. Egyébként én abban hiszek, hogy egy demokráciában az a jobb, ha egy pártnak nincsen kétharmada, ugyanis a fékek és ellensúlyok rendszere csak akkor működik.

Mi a véleménye Orbán Viktorról?

Mit gondoljak egy emberről, aki négyszer tudott választást nyerni? Azt gondolom, hogy Orbán Viktor egy nagyon ügyes politikus.

De én Gyurcsány Ferencet is nagyra becsültem, amikor 2006-ban visszahozta a pártot a semmiből. Magyarországon a legtöbb politikus számára nincs visszaút, ha már egyszer bukott. Orbán ilyen, és Gyurcsány is ilyen volt.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

2014-ben az MSZP bukott politikusaként jött ki a börtönből, azóta szinte minden lépése, nyilatkozata a Fidesznek kedvez. Szabadulását követően Kökény-Szalai Vivien – aki a kormányközelbe került TV2 hírigazgatója lett – könyvet írt önről a választási kampányra időzítve. Ez az MSZP-t és Gyurcsányt rombolta. Azóta tulajdonképpen suttogó propagandát végzett, a mozgása egybeesett a Fidesz-kormány kommunikációjával.

Ez csupán véletlen egybeesés. Én csak azt mondtam, ami az igazság.

Ugyanakkor mindez a Fidesznek jött jól.

Nyilván, ha egy párt gyengeségeire rávilágít valaki, az az ellenfeleinek mindig jól jön.

Ahogyan jól jött a kormánynak az is, amikor a pedagógus tüntetések idején, a fideszes oktatáspolitika ellen demonstrálók egyik arca, Pukli István ellen indított karaktergyilkossági kísérletből is kivette a részét.

Róla sem állítottam valótlant. Ha kitalált történeteket osztanék meg a nyilvánossággal, akkor jogosan lehetne vádolni lejáratási kísérlettel. De amit mondtam, az igaz volt.

A Jobbik volt elnökéről, Vona Gáborról tett nyilatkozata ügyében ezt majd a bíróság állapítja meg, ő ugyanis önt is beperelte. A kormánymédia őt is igyekezett lejáratni, róla azt állították, hogy homoszexuális. Ezt többek közt Terry Black ismert transzvesztita állításával próbálták igazolni, amire ön is ráerősített. Ez szintén a Fidesznek kedvezett. Úgy tűnik, mintha ön Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó kottájából játszott volna.

Nem ismerem Habony Árpádot, sosem találkoztam vele.

Ugyanakkor szakmailag elismerem Habonyt. Miért nem csinálta meg a szocialista párt, amit ő megcsinált? Hiszen volt rá nyolc évük.

Emlékezetes az is, hogy a 2018-as választási kampány egyik fideszes kommunikációs ütőkártyája volt az előzetesben Czeglédy Csaba baloldali politikus, jogász elleni büntetőeljárás, akit ön a baloldal pénztárosának nevezett, aki nélkül Gyurcsány nem lett volna miniszterelnök. Ez szintén a kormánypártoknak kedvezett, nem gondolja?

Én abban az esetben sem állítottam valótlanságot. Húsz éve ismerem Czeglédy Csabát, és tudom, hogy ő komolyan pénzelte az MSZP rendezvényeket.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Lehet, de a nyilatkozata időzítése ez esetben is árulkodó volt. Különben amikor nemrég szabadlábra helyezték az előzetes letartóztatásból, azt mondta, hogy készül a jogi államvizsgájára. Milyen jegyei voltak büntetőjogból?

Jó jegyeim voltak. Az, hogy a törvénnyel összetűzésbe kerültem, és jogász szeretnék lenni, nem zárják ki egymást.

Ugyanakkor nem kell sietnie, az ügyvédi karrierhez ugyanis erkölcsi bizonyítványra is szükség lesz.

A jogi diplomát megszerezhetem, ám az ügyvédi törvény szerint erkölcsi bizonyítvány kell, hogy kamara tagja lehessek. Ám ennél nehezebb a helyzet, ugyanis

2029-ig nem lehetek ügyvéd, de természetesen az szeretnék lenni, küzdő típus vagyok.

Erre szükség is van, mert az a tapasztalatom, hogy ez az ország mindent megtesz azért, hogy aki kijön a börtönből, az ne tudjon beilleszkedni a társadalomba.

Ha már említi a börtönt, illetve a beilleszkedést. Korábban ötmillió forint kártérítést kapott a nem megfelelő börtönkörülmények miatt. Mit látott legutóbb, javultak az állapotok?

Betartották a törvényeket.

Az a tapasztalatom, hogy jelentősen javultak a börtönkörülmények.

Jobban vigyáznak rá, hogy azokat a szabályokat betartsák, amelyeket kötelező.

Évek óta szerepel az adóhivatal feketelistáján. Mennyivel tartozik most?

89 millió forinttal, de ettől én még nyugodtan alszom. Ebben én ártatlan vagyok, ez akkor halmozódott fel, amikor börtönben ültem, és nem tudtam védekezni az adóhivatallal szemben.

Akkor nem is tervezi kifizetni?

Miből fizetném ki?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik