Közélet

Tiborczot a Fidesz kedvence íratta bele a Sargentini-jelentésbe

Miközben a Fidesz és lakájmédiája hevesen támadja Judith Sargentini holland EP-képviselőt és „sorosozza” az általa jegyzett parlamenti jelentést, a kormánypártiak sunyi módon elhallgatják, hogy az eredeti szöveget épp a konzervatív néppárt és a jobboldali Öt Csillag mozgalom képviselői formálták még keményebbé — közölte kedden Ujhelyi István, az MSZP brüsszeli politikusa.

Mint írta: a LIBE bizottság által hétfőn nagy többséggel elfogadott dokumentumhoz 263 módosító javaslat érkezett, ezek jelentős részét a Fidesz európai parlamenti képviselői adták be. Az ő javaslataikat azonban a szakbizottság jobb- és baloldali többsége közösen leszavazta, szemben azokkal a módosítókkal, amelyek lényegesen szigorítanak az Orbán-kormány bűneivel szemben egyébként is meglehetősen kemény dokumentum szövegén — teszi hozzá.

Különösen figyelemreméltó, hogy a Fidesz pártcsaládját alkotó néppárti és a szélsőjobboldali frakcióban ülő, frissen olasz kormányzópárttá avanzsált – és emiatt a Fidesz által ünnepelt – Öt Csillagos Mozgalom súlyos hangvételű módosító javaslatait is megszavazták; méghozzá jobboldali támogatással. A jelentésbe így bekerülő bekezdések egyike egyenesen Tiborcz Istvánt említi, korrupcióval vádolva az általa korábban vezetett, uniós forrásokat szabálytalanul felhasználó társaságot. A hivatkozott szövegrészlet kimondja, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenségeket talált egy, az érintett időszakban a magyar miniszterelnök veje által irányított cég ügyeit ellenőrző vizsgálata során

— fogalmau Ujhelyi.

Korábban Judith Sargentini a Népszavának adott interjúban mondta el, hogy nem tart a Fidesz támadásaitól.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik