Közélet

Bécsbe megy a CEU, de Budapesten is maradnak

A CEU kuratóriuma annak figyelembevételével, hogy a CEU teljesítette a magyar törvények által megszabott kötelezettségeit, és hogy a magyar kormányzat továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása által teremtett helyzet rendezésétől, június 23-i ülésén jóváhagyta, hogy a CEU a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre — közölte a felsőoktatási intézmény kedden.

Mint írják: a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó, a mai napon nyilvánosságra hozott hivatalos levél megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez New York államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek. A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését.

Levelük szerint a múlt hét végén tartott ülésükön pedig jóváhagyták, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre.

A CEU örömmel fogadja a kuratórium világos üzenetét és kiállását az egyetem, Budapest és az akadémiai szabadság védelme mellett

– mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A magyar kormányzat több ízben is kijelentette, hogy amennyiben a CEU megfelel a törvényi előírásoknak, akkor kiszámítható feltételek mellett tovább működhet Magyarországon. Itt az ideje, hogy Magyarország a vállalásainak megfelelően cselekedjen

– tette hozzá Leon Botstein, a CEU kuratórium elnöke.

A bejelentés egybecseng azokkal a korábbi lapértesülésekkel, amelyek szerint a CEU és Orbán Viktor kölcsönösen elmennek a falig. Előbbi arra játszhat, hogy a Fidesz kellemetlen helyzetbe kerüljön az Európai Néppártban, utóbbi arra apellálhat, hogy a CEU feladja a várakozást és maga szedi a sátorfáját.

Trükkel hozhatja zavarba Orbánt a CEU
Kivár a CEU, húzza az időt Orbán. A miniszterelnök is dilemmázik lapinformációk szerint.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik