Közélet

Trükkel hozhatja zavarba Orbánt a CEU

A hvg.hu információi szerint még tavaly ősszel eldőlt, hogy aa elmarad a kormányváltás, vagy nem áll be teljes fordulat a Fidesz politikájában, akkor a következő két év során a CEU az osztrák fővárosba teszi át központját. Michael Ignatieff, a CEU rekrora korábban már közölte: ha június végéig a kormány nem méltóztatik aláírni azt a New York állammal megkötendő szerződést, amely a CEU sorsát rendezné, akkor Bécsben folytatják oktatói tevékenységüket.

A lap úgy tudja, hogy kedden a CEU azt fogja kommunikálni, hogy Budapesten maradnak, ezzel pedig nehéz helyzetbe hozhatják Orbán Viktort: sajtóhírek szerint az egyetem további budapesti sorsa lett az a kérdés, amely alapján az Európai Néppárt (EPP) dönt a Fidesz tagságának esetleges megvonásáról.

Egy, a néppárti tárgyalások részleteit ismerő, befolyásos fideszes a helyzetet múlt szerdán azt mondta a lapnak, hogy Orbán ígéretet tett szűk körben az EPP vezetőinek, hogy nem üldözi el Budapestről a CEU-t, arra azonban nem vállalt garanciát, hogy az intézmény magától sem hagyja itt a magyar fővárost. A lap szerint a miniszterelnök arra játszik, hogy a CEU saját maga szedje a sátorfáját.

De a CEU is húzza az ügyet. Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel egyetértési nyilatkozatot írt alá egy fiókintézmény létesítéséről: az áprilisi nyilatkozat szerint Bécs szeptember végéig megkötné a bérleti szerződést a CEU-val, amely a 2022-23-as tanévben kezdené meg működését az osztrák fővárosban. Az APA hírügynökség szerint azonban szerepel a tervekben egy köztes megoldás is, amely lehetővé tenné, hogy az intézmény már 2019 őszén megnyissa kapuit. Az intézmény tehát kivár: a 2017 októberi törvénymódosítás elég időt biztosít, hogy a 2019/2020-as tanév kezdetére Bécsben lábat vessenek. Az egyetem fiókintézményének költöztetésén hónapok óta dolgoznak, hiszen 2018 márciusára már találtak megfelelő helyszínt az osztrák fővárosban, majd erről a szerződést is megkötötték. Így a CEU viszonylagos biztonságban figyelheti Orbán fent leírt dilemmáját a lap szerint.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik