Belföld

Csányi Vilmos: Most cinkeltek a lapok

Mint korábban megírtuk, a Magyar Tudományos Akadémia tudósaiból álló Stádium 28 Kör tiltakozott az ellen, hogy az MTA helyett Palkovics miniszter hatáskörébe adná a kormány a kutatóintézetek támogatását. A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen – jelentették ki.

A dokumentum egyik aláírója, Csányi Vilmos a 168 Órának azt mondta, azért csatlakozott a tiltakozáshoz, mert az adott helyzetben nem tartja jó döntésnek a centralizációt.

A miniszterek persze nem járatosak az egyes ügyek apró szövevényeiben, így sokszor az a helyzet, hogy a kormány döntései mögött valakinek vagy egy kisebb csoport politikai érdekeinek érdekérvényesítése áll

– mondta.

Csányi szerint ebben a helyzetben cinkeltek a lapok, mert ha mindenki kirakná a kártyáit és ésszerű érvek hangoznának el, akkor el tudná fogadni a centralizációt. Szerinte az Akadémiának már korábban a sarkára kellett volna állnia, és ha határozottabban képviselték volna saját álláspontjukat, talán nem jutottak volna el ide.

Pálinkás József elmozdításával kapcsolatban elmondta, szomorúnak tartja a döntést, szerinte remek szervezőnek bizonyult a volt MTA-elnök. Hozzátette, Pálinkást jogosan lehet bírálni sok mindenért, de azért nem, hogy ne a tudomány érdekeit szolgálta volna.

Ha tudományt kívülről próbálják ráncigálni és valami jót kihozni belőle, az mindig kudarcba fullad

– jegyezte meg.

A Széchenyi-díjas etológus szerint a tudósok közösségére nyugodtan rá lehet bízni a pénzt, nem fogják zsebre tenni.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik