Közélet

Semjén kanadai luxusvadászatai: bölényre és farkasra ment Orbán helyettese

A 444.hu olvasói segítséggel megszerezte British Columbia tartomány erdőkért felelős minisztériumától azokat a vadászati engedélyeket, amiket Semjén Zsolt nevére állítottak ki az északnyugat-kanadai Fort St. Johnban.

Ezek szerint a miniszterelnök-helyettes tavaly januárban bölényre és farkasra váltott egy nyolcnapos engedélyt, szeptember elején pedig jávorszarvasra, vapitire és rénszarvasra fizett be tíz napra. A lap szerint az engedélyekből kiderül, hogy Semjén mindkétszer egy olyan magyar kísérővel vágott neki a vadonnak, akinek a cége 8000 amerikai dollárért ( körülbelül 2,2 millió forintért)  kínál hasonló bölényvadászatokat British Columbiába. Ráadásul ez nem a végösszeg: külön fizetni kell a kilövési engedélyekért, a természetvédelmi területek használatáért és az utazásért is.

A lap megkereste Semjén Zsoltot, hogy Kanadában ki állta a költségeit, mennyibe került és milyen állatokat sikerült lelőnie, de a miniszterelnök-helyettes a sajtósán keresztül csak annyit közölt:

Semjén Zsolt természetszerűen minden vadászaton vadászként vesz részt, és mint már sokszor elmondtuk, minden hobby a magánélet része, magánéletéről pedig elvi okokból nem nyilatkozik.

Tavaly derült ki, hogy Semjén Zsolt Svédországban háziállatként nevelt rénszarvasra vadászott. Annak a luxusútnak a költségeit Farkas József, az állami megbízásokon taroló üzletember fizette. A miniszterelnök-helyettes szerint, mivel vadászként és nem politikusként hívták meg, nem állt fenn összeférhetetlenség.

Semjén Zsolt legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint a miniszterelnök-helyettesnek a havi 1,1 milliós fizetése mellett 3 millió forint készpénze volt. De Semjén készpénzállománya a két kanadai vadászat után nemhogy csökkent  volna, hanem idén januárjábanmár elérte 4 millió forintot. Vagyis úgy tűnik, hogy a nemzet első számú vadásza ezt a két kanadai vadászatot is ajándékba kaphatta, a lap szerint a kanadai vadászatokat a svédországi, helikopteres rénszarvasvadászathoz hasonlóan szervezhették.

A törvény szerint parlamenti képviselőknek a fizetésük  1/12-ed részét meghaladó ajándékokat és ingyenes szolgáltatásokat is fel kellene tüntetniük a vagyonnyilatkozatukban, Semjén zsolt értelmezése szerint viszont őt vadászként fizetik be a milliós utakra, ezeket az ajándékokat sosem tünteti fel. A lap hozzáteszi: Semjén sokszor nem választja el szigorúan a parlamenti munkáját a vadászattól. Rendszeresen nyújt be vadászattal kapcsolatos törvénymódosításokat és a vadászattal foglalkozó Safari Club International elnökét sem egy vadászházban, hanem a Parlamentben fogadta.

Új dokumentum keverheti bajba Semjén Zsolt szarvasvadászt
Megszólalt a svédországi utakat finanszírozó üzletember is. A 24.hu birtokába került levél szerint valaki nem mond igazat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik