Nagyvilág

Korzika segítene a 629 menedékkérőt szállító hajón

A Franciaországhoz tartozó Korzika szigete is segítséget ajánlott kedd reggel az Aquarius nevű civil mentőhajónak, melyet sem Olaszország, sem Málta nem hajlandó fogadni.

A vészhelyzetre való tekintettel Korzika kormányzótanácsa felajánlja az SOS Méditerranée-nak, hogy az Aquarius kiköthet Korzika egyik kikötőjében

– írta a Twitteren Gilles Simeoni, a testület elnöke.

Hétfőn Spanyolország is felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust, de az SOS Méditerranée szerint a spanyol kikötők túl messze vannak, és a körülmények nem adottak ahhoz, hogy eljussanak odáig.

A civil szervezet mentőhajója múlt szombaton mentett ki több száz menekültet a vízből; 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, de Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban, és azt mondta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára kell mennie. Ezt azonban Valletta is elutasította, arra hivatkozva, hogy a szombati mentőakció az olasz hatóságok koordinációjával zajlott.

A hajó fedélzetén több kisgyerek, várandós nő és több mint száz olyan kiskorú is van, akik kísérő nélkül indultak útnak.

(MTI, kiemelt kép:AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik