Közélet

Nem engedi kikötni a 629 menedékkérőt szállító hajót az olasz belügyminiszter

A német SOS Mediterrannee civilszervezet Aquarius nevű hajója, fedélzetén 629 menedékkérővel vasárnap nem tudott kikötni az olasz partoknál, mivel a hatóságok nem adtak engedélyt rá. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint a földrajzi közelség miatt a hajót Máltának kellett volna fogadnia, a szigetország szerint azonban nem ők az illetékesek, mert a mentőhajó líbiai felségvizeken vette fel az észak-afrikai személyeket, így Olaszország kötelessége fogadni őket.

A civilek hajója jelenleg líbiai felségvizeken vár döntésre.

Ahogyan korábban megírtuk, az  Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyermek és hét várandós nő is van. A mentési munkálatokat nagy részben az olasz haditengerészet végezte, és a Római Mentési Koordinációs Központból irányították.

Matteo Salvini, a kormányzó jobboldali Liga vezetője korábban ígéretet tett a migrációs politika szigorítására. Belügyminiszterként Salvini első útja a szicíliai Pozzalóba vezetett, amely a legterheltebb regisztrációs központnak (hot spot) számít Olaszországban. Salvini alig tette le miniszteri esküjét, szigorítást ígért az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kiutasítását illetően. Kijelentette: „az illegális bevándorlók gyöngyélete véget ért, készüljenek csomagolni, mert nyugodtan ugyan és békés módszerekkel, de távozniuk kell”. Kijelentette: fordulatra készül a migránsokat a Földközi-tengeren Olaszországba szállító nem kormányzati szervezetekkel szemben is:

az államnak ismét államnak kell lennie, és senki sem köthet ki az olasz kikötőkben, aki az embercsempészeket (munkájukban) helyettesíti.

(BBC, SOS Mediterranee)

 

Den Anweisungen der italienischen Seenotleitstelle entsprechend, die gestern Nacht die Einsätze der #Aquarius…

Közzétette: SOS MEDITERRANEE – 2018. június 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik