Közélet

Ne a Budapest Pride-ot, hanem az ellentüntetőket tartsák kordon mögött

A szervezők szerint a felvonuláson pont a mindennapokban tapasztalt megfélemlítés ellen emelnek szót.

Ha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ragaszkodik ahhoz, hogy tüntessen a Budapest Pride ellen, akkor a rendőrségnek őket, és nem a felvonulás várhatóan több tízezres békés tömegét kell kordonnal biztosítania

mondta a hvg.hu-nak Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője. Mint hétfőn megírtuk, a Hatvannégy Vármegye „életre hívta a Magyar Ellenállást” a rendezvénnyel szemben, és utcára hívtak mindenkit a felvonulás napjára, július 7-re.

Karlik szerint felháborító, hogy egy szervezet más állampolgárok békés gyülekezését akarja megzavarni vagy megakadályozni. Szerinte az, ahogy szélsőjobboldali szervezetek a Budapest Pride felvonulását akarják elhallgattatni és megfélemlíteni, nem különbözik attól, ahogyan a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek hallgatásra és félelemre kényszerülnek a mindennapjaikban, családtagjaik, kollégáik, szomszédjaik és idegenek előtt, hogy elkerüljék a megbélyegzést, vagy akár a bántalmazást.

A Budapest Pride felvonuláson pont azért emelünk szót, hogy egyszerre élhessünk szabadon és biztonságban, hogy nemet mondjunk a megfélemlítésre és az erőszakra, amit rengetegen naponta átélünk

– jelentette ki.

A felvonulást idén is kordonok nélkül tervezik megtartani, a szóvivő szerint a rendőrség tavaly bebizonyította, hogy élő erővel is képes biztosítani a rendet.

Erőszakos ellentüntetők nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, ami a résztvevőket akadályozza a menethez való későbbi csatlakozásban, ráadásul költségesebb, és a felvonuláson részt nem vevők közlekedését is indokolatlanul kényelmetlenné teszi – mondta. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik