Közélet
AppleMark

2007 óta HÖK-elnök a leválthatatlan, 32 éves szegedi hallgató, megtartaná székét

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 05. 25. 10:05

Ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.
Korábban a témában:

Két beadvány érkezett az Alkotmánybíróság elé április folyamán a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK). Az Átlátszó Oktatás szerint az évek óta jogi csatározást folytató Török Márk szeretné, ha korábbi bírói végzéseket és a felsőoktatási törvény egy pontját megsemmisítené a testület, hogy ő továbbra is HÖK-elnök maradhasson.

A hallgatói önkormányzat elnöke 2007 óta – egy év fegyelmi ügy miatti megszakítással – Török Márk, akinek HÖK-ös pályafutása 2004-ben kezdődött. Bár egy 2015-ös törvénymódosítás legfeljebb négy évig engedélyezi, hogy valaki hallgatói önkormányzati tisztséget töltsön be, Török az Alkotmánybíróságig elment, hogy ne kelljen hátralépnie. Mivel a fellebbezések és az alkotmányjogi panasz halasztó hatállyal rendelkeznek, Török Márk mindaddig elnök marad, amíg megválasztják, és az AB nem mondja ki a végzések és a törvény pontjának alkotmányosságát.

Pedig úgy tűnik, hogy nem sokan bíztatják maradásra: az egyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról szóló határozatot, és a dékánok is távozásra kérték, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Választmányai azonban újraválasztották.

AppleMark
Már saját tévécsatornája is van a botrányokkal terhelt szegedi HÖK-nek
Volt fideszes polgármesterjelölttől vették meg a városi kábeltévét.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.