Közélet

2007 óta HÖK-elnök a leválthatatlan, 32 éves szegedi hallgató, megtartaná székét

Ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

Két beadvány érkezett az Alkotmánybíróság elé április folyamán a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK). Az Átlátszó Oktatás szerint az évek óta jogi csatározást folytató Török Márk szeretné, ha korábbi bírói végzéseket és a felsőoktatási törvény egy pontját megsemmisítené a testület, hogy ő továbbra is HÖK-elnök maradhasson.

A hallgatói önkormányzat elnöke 2007 óta – egy év fegyelmi ügy miatti megszakítással – Török Márk, akinek HÖK-ös pályafutása 2004-ben kezdődött. Bár egy 2015-ös törvénymódosítás legfeljebb négy évig engedélyezi, hogy valaki hallgatói önkormányzati tisztséget töltsön be, Török az Alkotmánybíróságig elment, hogy ne kelljen hátralépnie. Mivel a fellebbezések és az alkotmányjogi panasz halasztó hatállyal rendelkeznek, Török Márk mindaddig elnök marad, amíg megválasztják, és az AB nem mondja ki a végzések és a törvény pontjának alkotmányosságát.

Pedig úgy tűnik, hogy nem sokan bíztatják maradásra: az egyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról szóló határozatot, és a dékánok is távozásra kérték, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Választmányai azonban újraválasztották.

Már saját tévécsatornája is van a botrányokkal terhelt szegedi HÖK-nek
Volt fideszes polgármesterjelölttől vették meg a városi kábeltévét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik