Közélet

Radikális pártot akar az LMP társelnök-jelöltje

Keresztes László Lóránt nemzeti beállítottságú, sok kérdésben konzervatív nézeteket vall.

Szél Bernadett mellett Keresztes László Lóránt lehet az LMP társelnöke, miután csak ők indultak a posztért. Keresztes az elmúlt nyolc évben Pécsen volt önkormányzati képviselő, ígérete szerint erős országos hálózattal rendelkező, radikálisabb pártot faragna az LMP-ből.

A Népszavának elmondta, már 2016-ban sokan biztatták a társelnökségre, amikor Schiffer András hátrébb lépett, de maga helyett is Hadházy Ákost ajánlotta, akit az egyik legeredményesebb ellenzéki politikusnak tart. Bár úgy látja, a pártra jellemző volt, hogy színvonalasan végezték munkájukat az Országgyűlésben és az önkormányzatokban, ez már nem elég.

Ha vannak olyan ügyek, amelyek konkrétan érintenek egy közösséget, akkor akár utcai demonstrációkkal, bármilyen kétharmados városvezetéssel szemben eredményesek lehetünk

– jelentette ki, mondván, voltak ilyen eredményeik Pécsen, ezt akarja országosan meghonosítani. A radikalizálódást a kommunikációra is érti, „az eddigi kimért, szakmailag megalapozott megszólalások mellett egyértelműbbre van szükség”.

Arra a kérdésre, hogy az LMP jobboldali párt lesz-e, azt mondta, az LMP ökopolitikai párt, és az is marad, a jobb- és baloldali felosztást pedig idejétmúltnak tartja. A régi baloldali pártokat a választás alapján a szavazók is elutasítják, a XXI. századi pártok – az LMP, a Jobbik és a Momentum – volt képes növelni támogatottságát.

Keresztesnek azt a kérdést is nekiszegezték, hogy „Ungár Péter strómanjaként, az LMP jobboldali szárnyához tartozva a baranyai lobbi vezetője-e”. Erre azt mondta, négy évvel ezelőtt is hatodik volt az országos listán, amikor Ungár legfeljebb plakátokat ragasztott. Olyan nyilatkozatot pedig senki nem olvashatott tőle, hogy jobboldali nézeteket vallana, de nemzeti beállítottságú, és sok kérdésben konzervatív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik