Közélet

Lázár lelépett, megnyílhat a Sorsok Háza

A volt miniszter blokkolta a múzeum megnyitását, a zsidó közösségek ellenkezése miatt.

Rövidesen megnyílhat a több mint három éve elkészült, de azóta üresen álló Sorsok Háza – tudta meg kormányközeli forrásokból a hvg.hu.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakított, 7,5 milliárd forintért létrehozott múzeum a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek állít emléket. Ám többen, köztük a Mazsihisz is aggódott amiatt, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre, a tanácsadó testületből pedig kiváltak nemzetközi tekintélyű szervezetek. A kiállítás tervét mostanáig nem mutatták be.

Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állíttatta le a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Schmidt és Lázár ezután egymást okolták a patthelyzet miatt.

A játszma viszont valószínűleg véget ér azzal, hogy Lázár János elveszítette a Miniszterelnökség irányítását, és visszavonult választókörzetébe, Hódmezővásárhelyre, támogatása nélkül pedig valószínűleg a Mazsihisz sem tudja megakadályozni a múzeum megnyitását – írja a portál.

(Fotó: MTVA bizományosi / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik