Belföld

Ízekre szedte Schmidt Mária terveit az Akadémia

schmidt-maria(210x140).jpg (schmidt mária, )
schmidt-maria(210x140).jpg (schmidt mária, )

A Sorsok Háza koncepciója alkalmatlan a kijelölt célok eléréséhez – vélik a kutatók.

Élesen bírálja az Akadémia egyik kutatóközpontja a Sorsok Háza koncepcióját – írja a HVG.hu. A Terror Háza igazgatónője, aki a projektet felügyeli, napok óta vitában áll Lázár Jánossal. A beruházás 80-90 százalékos készültségnél jár, a megnyitás viszont csúszik, a Miniszterelnökség ugyanis véleményezésre küldte a koncepciót a zsidó szervezeteknek is, akik gyakorlatilag „agyagba döngölték” azt.

Ellentmondásosnak, gondatlanul szerkesztettnek, megalapozatlannak nevezte a terveket Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja is. Hatoldalas elemzésükben legfőképp a konkrétumokat hiányolják – a kétszáz oldalas koncepció 90 százalékát ugyanis a kiállításra szánt filmek, fényképek, térképek listája teszi ki, maga a kiállítási koncepció alig másfél oldal, az egyik beígért vázlatot meg sem találták az anyagban. A koncepció aránytalanul sokat foglalkozik az intézmény nevével és keveset a múzeum felépítésével.

A kutatók észrevételezték, hogy a koncepció csak egyetlen alapítványtól származó fényképeket használ minden azonosító adat nélkül, ráadásul ez az alapítvány a magyar holokauszttal eddig nem is foglalkozott, az is kérdés, hogy egyáltalán magyar gyerekek fotóiról van-e szó. Tárgyi tévedések, hiányosságok bőven előfordulnak.

Az értékelésben vannak ugyanakkor elismerő elemek is: jó elképzelésnek tartják a gyermek-emlékhely létrehozását és annak indoklását, miszerint az életkori azonosság segíti az érzelmi azonosulást. Előny a jövőorientáltság is, az, hogy nem a sebek felszakítása a cél – írták a kutatók.

Schmidt Mária szerint azonban a miniszter egy olyan koncepciót küldött el véleményezésre a zsidó szervezeteknek és valószínűleg az MTA-nak is, ami nem végleges, csak egy előzetes anyag, amit a Miniszterelnökség sürgetésére még 2013-ban készítettek. Azóta már készen van a végleges verzió, de azt nem hozzák nyilvánosságra.

Lázár János azt nyilatkozta, hogy elképzelhetetlen, hogy a Sorsok Háza projekt úgy valósuljon meg, hogy azt folyamatos botránysorozat kísérje, ilyen ügyet az Orbán-kormány nem tud felvállalni – közölte. Latorcai Csaba helyettes államtitkár pedig azt nyilatkozta, hogy ők tavaly ősszel megkérték Schmidtet, hogy egészítse ki a koncepciót, de az igazgató azt mondta erre, hogy a szerződés nem szólt arról, hogy további módosításokat kellene készítenie. Így a Miniszterelnökség véglegesnek tekintette a leadott koncepciót és elküldte véleményezésre – közölte Latorcai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik