Közélet

Schmidt Mária a kormányzati posztot kaphat a Sorsok Háza helyett

Kormánybiztos lehet a Terror Háza Múzeum igazgatója, viszont az emlékhely miatti patthelyzetet a távozásával oldhatják meg. Az igazgatónő kedden este a menekültválságot egy betelepedési hullámnak, egy jól megtervezett stratégia részének nevezte.

Kormánykörökben már elindult a tervezgetés a 2016-os évre, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója miatt nagyobb hangsúlyt kapna. Az elképzelések szerint ennek a koordinátora lenne Schmidt Mária, aki a Terror Háza igazgatói pozíciója mellett a Sorsok Háza projekt felelőse is – értesült a Népszabadság.

A lap kormányzati körökből úgy tudja, hogy a Sorsok Háza körüli erős konfliktushelyzet feloldása az lenne, ha Schmidt lemondana a projekt irányításáról.

Betelepedési hullám

Talán már az új kormányzati poszthoz kapcsolódóan szólalhatott meg a főigazgató kedden este a köztévében, ahol elmondta, hogy a menekültválsággal egy “betelepítési hullám” zajlik Európában.

Szerinte az Európát sújtó illegális bevándorlás valójában “egy betelepítési hullám: egy jól megtervezett és kivitelezett stratégia része”.

Az M1 műsorában közölte, azt nem tudja megmondani, kik indították el és kik irányítják a bevándorlókat, de a keddi események alátámasztják, hogy az érkező emberek “ki lettek képezve” arra, hogy ne adjanak ujjlenyomatot, ne regisztráljanak.

Szétporlad a szemeink előtt

Akik tényleg menekülnek, azoknak segíteni kell. Ugyanakkor úgy véli, akik most úton vannak Európába “nem kopogtatnak, segítséget kérnek és megköszönik”, hanem “agresszívek, követelőzőek”, és nem tartják be a törvényeket, nem hajlandók elfogadni azt a feltételrendszert, amelyen belül Európa meg tudna birkózni ellátásukkal.

A főigazgató az ENSZ kimutatására hivatkozva azt mondta: döntő többségében “új telepesek” érkeznek: 70 százalékban fiatal férfiak, akik nem hajlandóak regisztrálni, a törvényeket elfogadni, a legkisebb ellenállásra agresszívvé válnak, semmi mást nem akarnak, mint Németországba menni.

Jelenleg azt látni, hogy minden, amit Európa felépített a második világháború után közös erőfeszítéssel, “az porlad szét a szemünk előtt” – fogalmazott a főigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik