Közélet

Rétvári: érezhető mértékben korszerűsítették a mentőszolgálatot

Az elmúlt években érezhető mértékben korszerűsítették a mentőszolgálatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Rétvári Bence elmondta: 2010 óta nagy mértékben megnőtt a mentőszolgálat költségvetése.

Országszerte több mint 200 mentőállomás van, ezek több mint fele új vagy felújított, az elmúlt években 30 új mentőállomás épült – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: céljuk, hogy mindenhová 15 percen belül kiérkezzenek a mentők.

Ügyeletes mentőautót vettek ki a szolgálatból, mert összeomlott a fővárosi betegszállítás
A tönk szélére kerültek a fővárosi betegszállító cégek: hiába van mentőautójuk, ha nincsen, aki vezesse. A kapkodásban a mentőkre róttak újabb feladatot, pedig náluk is komoly gondok vannak.

Az ügyvezető kormány államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában felidézte: a 2010 előtti kormány nem vett új mentőautókat, “a mentésen is spórolni akartak”.

2010 óta csaknem 780 mentőautót szereztek, szereznek be, 3 milliárd forintot költenek arra, hogy minél korszerűbb felszereltségű mentőautók legyenek. Továbbá egymilliárd forintból a mentődolgozók munkaruháját is lecserélik, és ezen felül anyagi megbecsülésük növelését is folytatni akarják – sorolta.

Rétvári Bence kitért az elektronikus egészségügyi tér kialakítására, amelynek segítségével – mint elmondta – például egy eszméletlen betegről a papírjai alapján rögtön kideríthetik, milyen egészségügyi beavatkozásai voltak, mire érzékeny.

Megtagadta a mentős, hogy a rohadó autóval vonuljon ki
Reggel hétkor nem volt hajlandó átvenni a nagyon rossz műszaki állapotban lévő mentőautót Borsodban. Átült egy másikba, ami eredetileg gyerekmentésre lett kialakítva.

(MTI)

Kiemelt kép: Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik